Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Απόψε η εκτόξευση του Hellas Sat 3, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού δορυφόρου

Ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας ο

μεγαλύτερος ευρωπαϊκός (και τεχνικά πολύπλοκος) δορυφόρος θα ξεκινήσει το ταξίδι του στο διάστημα. Ο Hellas Sat 3 φέρει τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου, και όπως δήλωσε ο Νίκος Παππάς που βρίσκεται στο διαστημικό κέντρο για να παρακολουθήσει από κοντά την εκτόξευση, «με το νέο δορυφόρο ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες, και επομένως θα μπορούν να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες από αυτή την τροχιακή θέση».

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ο Hellas Sat 3 θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στους επιβάτες των αεροσκαφών που πετούν πάνω από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ταυτόχρονα «θα επεκταθούν οι εργασίες της Hellas Sat με τους 47 αναμεταδότες Ku».

Ο νέος δορυφόρος έχει μήκος 7,5 μέτρα και βάρος σχεδόν 6 τόνους. Είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πύραυλου Arianne 5. «Είναι κατασκευασμένος ώστε να αντέχει χωρίς καμία επιρροή τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην τροχιά των 36.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή η πλευρά του δορυφόρου που βλέπει προς τον Ήλιο, περιλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών πλαισίων, αντέχει σε θερμοκρασίες της τάξης των 175 βαθμών Κελσίου που αναπτύσσονται σε αυτή την πλευρά του δορυφόρου», υπογράμμισε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Ακόμα, εξήγησε ότι στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου που είναι στην πλευρά της Γης και στην οποία βρίσκονται οι αναμεταδότες και οι κεραίες, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των -75 βαθμών Κελσίου. «Το γεγονός αυτό από μόνο του δίνει την εικόνα της πολύ υψηλής τεχνολογίας και των υλικών που χρησιμοποιούνται», κατέληξε.

Η εκτόξευση του Hellas Sat θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από τη διεύθυνση: launch.hellas-sat.net/