Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Από το άσυλο μέχρι… τις σπουδές τους: Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα σε όλα τα μέτωπα

Ιδιαίτερα «θερμή» με προσωπικές αιχμές και υψηλούς τόνους -κυρίως από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα- ήταν η αντιπαράθεση που είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πανεπιστημιακό άσυλο, η κατάργηση του οποίου περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Αιχμή της σφοδρής σύγκρουσης αποτέλεσε η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, τα άρθρα για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το άρθρο το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί για τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, καθώς και… τις σπουδές των δύο αρχηγών.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε με ζοφερά χρώματα τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια της χώρας, τονίζοντας ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων, τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ιδεολογική εμμονή, με προσωπικές αναφορές εναντίον του.

«Δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό»

«Στο ζήτημα επιδεικνύετε ιδεολογική εμμονή που έχει να κάνει με την αποστροφή σας προς το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε ό,τι συμβολίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας: τη σύνδεσή του με τα κινήματα της νέας γενιάς και τους αγώνες για πρόοδο και προκοπή σε αυτό τον τόπο» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρεώνοντας στην κυβέρνηση «υπερδεξιά ιδεολογία».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή «εσπευσμένα» τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο, προκειμένου να διεξάγει μία «ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την αριστερά και την προοδευτική παράταξη».

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Εσείς κ Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου και γνωρίζω την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να λάβει λίγη ώρα αργότερα την απάντηση του πρωθυπουργού:

«Και έδωσα Πανελλήνιες και πέρασα σε ελληνικό, δημόσιο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Πολιτικό της Νομικής» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι έδωσε Πανελλήνιες εξετάσεις, ωστόσο δεν γράφτηκε ποτέ στη σχολή που πέρασε, διότι επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα ίδρυσης 4ης Νομικής σχολής που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και τελικά δεν θα προχωρήσει από αυτήν της ΝΔ. «Η λογική ότι δεν έχει ανάγκη η χώρα για άλλη μία Νομική επειδή υπάρχουν άνεργοι δικηγόροι» είπε ο κ. Τσίπρας είναι είναι καφενειακής λογικής.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για οργανωμένη εξαπάτηση της κυβέρνησης με αφορμή την κατάργηση του ασύλου. «Τι θέλετε να πετύχετε. Θέλετε να περιπολεί η Αστυνομία έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Θεωρώ ότι μέσα από αυτήν την υπερβολική σπουδή σας, μπορεί οι σχολές να γίνουν εστίες έντασης».

Τέλος σε πράξεις «μαφιόζων» και «πολιτικών μπράβων»

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελευθερία στο πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη με την ομαλή του λειτουργία και πρόσθεσε ότι όσο δεν αλλάζουν οι σημερινές συνθήκες θα έχουμε φυγή των νέων στο εξωτερικό.

«Είναι καιρός να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδισμένα. Ότι η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες φοιτητές μπορεί να αλλάξει» είπε, προσθέτοντας ότι μία από τις τομές- αλλα όχι η μόνη- είναι η ρύθμιση για το άσυλο.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ρύθμιση υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων. «Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται με την ασχήμια και την μετριότητα» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημόσιο πανεπιστήμιο, όταν αυτό δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά το ελέγχουν οι λίγοι.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις του πανεπιστημίου, που σήμερα είναι φυλακισμένες», τόνισε, προσθέτοντας πως θα δοθεί τέλος σε πράξεις «μαφιόζων» και «πολιτικών μπράβων».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια, «αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές» και σημείωσε πως «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», ενώ «όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα».

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θέλει τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο.

«Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Ασκώντας κριτική σε όσους αντιδρούν στη ρύθμιση, σημείωσε πως κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν στη σημερινή δεινή κατάσταση, ενώ εξέφρασε τέλος την ελπίδα τα προοδευτικά κόμματα να «σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και να στηρίξουν τη διάταξη.

Για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός». «Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε», σημείωσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.

«Φέρνετε ένα ψευτοδίλημμα: κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία- εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αναφορά στον Πικραμμένο και οι… πληρωμένες απαντήσεις

Για σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη θητεία του στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναφερόμενος στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της αντικατάστασης της Βασιλικής Θάνου.

Ο κ. Πικραμμένος επικαλέστηκε χαρακτηριστικά τη λαϊκή ρήση: «Τι σχέση ο Φάντης με το ρετσινόλαδο;».

«Πήγα στο γραφείο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 με επιλογή του Δικαστικού Συμβουλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας» εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι έγινε πρόεδρος του ΣτΕ μετά από 19 χρόνια, το 2009.

«Αν σήμερα είμαι σε αυτην την αίθουσα, είναι γιατί εσείς με φέρατε εδώ» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν είχε τη βούληση να γίνει πολιτικό πρόσωπο.

Από την πλευρά του, παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα για την προσωπική του αναφορά στον Παναγιώτη Πικραμμένο. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «αυτή είναι η πάγια τακτική σας, κύριε Τσίπρα, να σπιλώνετε ανθρώπους και μετά, όταν αυτοί δικαιώνεστε, να εξαφανίζεστε χωρίς καν να ζητάτε συγγνώμη» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και πρόσθεσε: «Τον είχατε κρεμάσει στα «μανταλάκια» τον κ. Πικραμμένο, με αφορμή την υπόθεση της Novartis, τα ξεχάσαστε αυτά;».

«Μας είπατε να αφήσουμε τη συζήτηση για το άσυλο και να ασχοληθούμε με πιο σοβαρά ζητήματα. Δεν είναι σοβαρό ζήτημα η παραβατικότητα, ή μήπως δεν είναι σοβαρό το φαινόμενο καθηγητές να χτίζονται μέσα στα γραφεία τους και τις αίθουσές τους;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Η κόντρα για τον διοικητή της ΕΥΠ και τη Θάνου

Κατά την πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στο νέο διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λέγοντας πως «είναι σεκιουριτάς» και για το λόγο αυτό σημείωσε πως υπάρχει πραγματικό ουσιαστικό, αλλά και τυπικό πρόβλημα προσόντων. «Επιλέξατε έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζει κανένας, με μόνο προσόν ότι ήταν στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας security».

«Θα αρχίσω να αναρωτιέμαι εάν έχουν βάση δημοσιεύματα που κυκλοφορούν για αυτή την πραγματικά περίεργη επιλογή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αποκρούει τα πυρά», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «θα ζητήσω από τον επόμενο διοικητή της ΕΥΠ να έρθει να σας γνωρίσει προσωπικά».

Αναφορικά με τη Βασιλική Θάνου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «προσπαθείτε να επιβάλλετε αντιδημοκρατικές διατάξεις με την ισχύ της πλειοψηφίας. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού» τόνισε και επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για κομματική επιλογή, τονίζοντας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κ. Θάνου επελέγη προσωπικά από εσάς μία ημέρα πριν βγει στη σύνταξη. «Την επιλέξατε τρεις τα χαράματα, λίγο πριν το δημοψήφισμα, παρακάμπτοντας την επετερίδα» είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: www.in.gr