Δευτέρα
27
Ιανουάριος
TOP

Από το Αρθρο 50 έως το backstop: Το λεξικό του Brexit

Από το backstop έως τους brexiteers και το άρθρο 50, η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε μια σειρά από παράξενους νέους όρους, την ίδια ώρα που η βρετανική κοινοβουλευτική ορολογία προκαλεί επίσης σύγχυση. Το Associated Press αποκρυπτογραφεί μερικές λέξεις-κλειδιά και φράσεις:

ΑΡΘΡΟ 50

Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας καθορίζει τη διαδικασία για μια χώρα που επιθυμεί να εγκαταλείψει το μπλοκ της ΕΕ και επιβάλλει μια διετή αντίστροφη μέτρηση μέχρι την αναχώρησή της στην αναχώρηση της χώρας αυτής. Η Βρετανία ενεργοποίησε αυτή τη διαδικασία στις 29 Μαρτίου 2017 και έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 29 Μαρτίου 2019. Εν μέσω αδιεξόδου στο κοινοβούλιο της Βρετανίας, η ΕΕ συμφώνησε για μια παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου αρχικά και έπειτα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

BACKSTOP

Το backstop αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για το Brexit. Πρόκειται για μια πολιτική ασφαλείας, που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι ή άλλη συνοριακή δομή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας (μέλους της ΕΕ)  μετά το Brexit. Σύμφωνα με αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, αν δεν βρεθεί άλλη λύση η Βρετανία θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτά τα ιρλανδικά σύνορα. Η αντίθεση στο backstop από τους Βρετανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η συμφωνία καταψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο.

BREX-ΑΝΤΛΗΣΗ (BREXHAUSTION)

Η κατάσταση ανησυχίας που αισθάνονται αρκετοί πολίτες και πολιτικοί της Βρετανίας λόγω της κρίσης του Brexit, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ψήφιση υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

BREXIT

Μια σύντμηση της «βρετανικής εξόδου» (British exit). Το Brexit είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε στο μπλοκ το 1973 και πραγματοποίησε δημοψήφισμα για την συμμετοχή του το 2016, το οποίο κέρδισε η πλευρά που ήθελε αποχώρηση.

BREXITER / BREXITEER

Ο υποστηρικτής της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

BREX-ΤΡΕΜΙΣΤΗΣ (BREXTREMIST)

Υποτιμητικός όρος για τους υποστηρικτές του Brexit.

BREXTENSION

Επέκταση του Brexit, δηλαδή καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Παράταση έχει δοθεί, ήδη, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

ΜΠΡΙΝΟ (BRINO)

Ενα ακρωνύμιο που σημαίνει «Brexit μόνο στο όνομα» (Brexit in name only). Είναι ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται από τους Brexiteers για ένα «ήπιο Brexit» (βλ. πιο κάτω), σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία θα διατηρεί στενούς οικονομικούς και ρυθμιστικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ (CONFIRMATORY VOTE)

Ενα νέο δημοψήφισμα στο οποίο θα ζητηθεί από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit αποφασισθεί από το Κοινοβούλιο. Η άλλη επιλογή θα ήταν η παραμονή στην ΕΕ, επομένως αυτό το σχέδιο προτιμάται κυρίως από εκείνους που ελπίζουν ότι το Brexit μπορεί να μπλοκαριστεί. Επίσης, είναι γνωστό από τους υποστηρικτές του ως «ψηφοφορία του λαού»

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ (CUSTOMS UNION)

Η τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστά το μπλοκ των 28 κρατών-μελών ενιαίο τελωνειακό έδαφος, χωρίς δασμούς ή συνοριακούς ελέγχους στα εμπορεύματα που μετακινούνται μεταξύ των χωρών αυτών. Εχει, επίσης, κοινά τιμολόγια για τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο μπλοκ από έξω.

ΑΠΟ-ΕΠΙΛΟΓΗ (DE-SELECT)

Απόφαση ενός πολιτικού κόμματος ότι ένας σημερινός εκλεγμένος βουλευτής δεν θα κατέβει ως υποψήφιος του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απειλεί να το πράξει σε οποιονδήποτε Συντηρητικό βουλευτή υποστηρίζει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εμποδίσει ένα «Brexit χωρίς συμφωνία» (βλέπε παρακάτω).

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η ΕΕ ιδρύθηκε το 1957 ως Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από τη Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Σήμερα αποτελεί ένα μπλοκ 500 εκατομμυρίων ανθρώπων από 28 έθνη, με σημαντικές εξουσίες σε εθνικούς νόμους, οικονομίες και κοινωνικές πολιτικές.

«ΣΚΛΗΡΟ» ή «ΚΑΘΑΡΟ» BREXIT

Ενα Brexit που θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να κόβει πολλούς από τους δεσμούς του με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης της τεράστιας ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Ορισμένοι υποστηρικτές της ιδέας προτιμούν τον όρο «καθαρό Brexit», και λένε ότι θα επιτρέψει στη Βρετανία να διαμορφώσει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (INDICATIVE VOTE)

Το βρετανικό κοινοβούλιο έχει πραγματοποιήσει μια σειρά μη δεσμευτικών «ενδεικτικών ψηφοφοριών» για διάφορα σχέδια του Brexit, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιο από αυτά είχε την στήριξη της πλειοψηφίας.

Οι βουλευτές απέρριψαν κάθε επιλογή, από την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, μέχρι τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

LEAVER

Ενας Βρετανός που ψήφισε να φύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ο Brexiteer, με άλλα λόγια.

BREXIT ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Εάν η Βρετανία και η ΕΕ δεν συμφωνήσουν από κοινού σε ένα σχέδιο για το «διαζύγιό» τους, η Βρετανία θα παύσει να είναι μέλος της ΕΕ αλλά δεν θα υπάρχει συμφωνία που να καθορίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Μια μη-συμφωνία θα έσπαγε τους κανόνες που διέπουν τους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλές επιχειρήσεις λένε πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε οικονομικό χάος.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ (PROROGATION)

Η αναστολή μιας συνόδου του Κοινοβουλίου χωρίς την διάλυσή του. Η πρόθεση του Τζόνσον να το κάνει αυτό θα κρατήσει το Κοινοβούλιο «κλειστό» για πέντε εβδομάδες, μέχρι λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για το Brexit.Ο ίδιος λέει ότι αυτό είναι απαραίτητο για να καθορίσει τις μελλοντικές πολιτικές της κυβέρνησής του, αλλά οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι προσπαθεί να μειώσει τον διαθέσιμο χρόνο για μια συζήτηση και μια νομοθεσία που θα μπορούσε να εμποδίσει ένα Brexiτ χωρίς συμφωνία.

REMAINER

Ο Βρετανός που ψήφισε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

REMOANER, REMAINIAC

Υποτιμητικοί όροι για όσους θέλουν να παραμείνει η ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο (Remain=Παραμένω + moaner=γκρινιάρης/Remain=Παραμένω + maniac=μανιακός)

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ (SINGLE MARKET)

Η ενιαία αγορά της ΕΕ καθιστά το μπλοκ μια κοινή οικονομική ζώνη, όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς εσωτερικά σύνορα ή εμπόδια.

«ΗΠΙΟ» BREXIT

Το Brexit που θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση του μπλοκ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ/ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Τον Νοέμβριο του 2018, η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν μια κοινή λύση για το «διαζύγιο». Η συμφωνία αυτή αποτελείται από ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο 585 σελίδων, στο οποίο καθορίζονται οι όροι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και μια συντομότερη, μη δεσμευτική πολιτική διακήρυξη σχετικά με το μελλοντικό κλείσιμο των δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ, αλλά το βρετανικό Κοινοβούλιο το απέρριψε τρεις φορές. Ο Τζόνσον επέμεινε ότι είναι απαράδεκτο και επιδιώκει να το επαναδιαπραγματευτεί.

Πηγή: Associated Press, https://www.huffingtonpost.gr/