Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Απ. Παπατόλιας και Χαρ. Τσιλιώτης στο Best – Ποιά η Δημοκρατία μετά την πανδημία;

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανάφεραν χθες το βράδυ τρεις διακεκριμένοι καθηγητές μιλώντας στην εκπομπή «διάλογοι» στην τηλεόραση BEST. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Σύνταγμα και την πανδημία όπως και το ρόλο του Κράτους τέθηκαν επί τάπητος.

Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των δυο Συνταγματολόγων Απόστολου Παπατόλια, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Χαράλαμπου Τσιλιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφορικά με την Δημοκρατία μετά τον Covid, το πόσο έχουν περιοριστεί τα δικαιώματά μας, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τις προκλήσεις του 2021.

«Είναι αλήθεια ότι κάποιες προσωπικές ελευθερίες έπρεπε να υποχωρήσουν έναντι ενός αστάθμητου δικαιώματος, … το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία…» υπογράμμισε ο κ. Παπατόλιας σχετικά με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας για να προσθέσει επίσης : «…Εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, κατά την γνώμη μου, είναι στον τρόπο που το προβλήθηκε το Σύνταγμα στο δημόσιο διάλογο. Δεν ξεπεράσαμε το αναγκαίο μέτρο, ούτε την αναλογικότητα, ούτε τον πυρήνα δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε κι ένας μιθριδατισμός. Συνηθίσαμε σιγά σιγά το δηλητήριο νομίζοντας ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να υιοθετούμε ότι ερμηνεία του Συντάγματος μας «καπνίσει» ξεπερνώντας κεκτημένα ερμηνευτικά της μεταπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα προσπαθώντας να βρούμε του ανύπαρκτα ερείσματα στο γράμμα του Συντάγματος για να δικαιολογήσουμε του περιορισμούς…»

Σημαντικές οι αναφορές και του κ. Τσιλιώτη ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής σε ότι αφορά στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στην καθημερινότητα των πολιτών η πανδημία: «Πρέπει να απελευθερωθούμε από την θεώρηση των πραγμάτων ότι το κράτος έρχεται και επιβάλλει με τρόπο αυταρχικό, με ακρότητες που ακούστηκαν οι οποίες δεν προσιδιάζουν προς την πολιτική και συνταγματική μας πραγματικότητα. αν λοιπόν συνεχίσουμε να βλέπουμε το κράτος και τα μέτρα υπό το πρίσμα ότι έχουμε εγκαταλείψει τη Δημοκρατία, το Συνταγματικό Κράτος, το Κράτος Δικαίου γιατί τα μέτρα είναι πράγματι πολύ περιοριστικά, νομίζω ότι θα ανακυκλωνόμαστε…

Πρέπει να παραμείνουμε για να κρίνουμε και την ποιότητα της δημοκρατίας μας, και του κράτους δικαίου με βάσει τα μέτρα, στην εξέταση του κατά πόσο είναι συναφή με την αντιμετώπιση του κινδύνου της πανδημίας και κατά πόσο είναι προσωρινά.»

 

Δείτε επίσης:

Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης στην εκπομπή “διάλογοι”: «Υπάρχει μια σύγκρουση αγαθών»