Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Αρναούτογλου: Ο καιρός… «τα ‘παιξε» -Έρχεται καλοκαίρι στο χειμώνα με 29 βαθμούς

Έρχεται καλοκαίρι με, ακόμη και 29 βαθμούς το Σαββατοκύριακο. Την πρόβλεψη κάνει ο Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Συγκεκριμένα , ο γνωστός μετεωρολόγος γράφει χαρακτηριστικά:
Θερμή εισβολή στην κεντρικη και κυρίως στην νότια Ελλάδα το Σαβ/κύριακο Γενάρη μήνα!! Φίλες και φίλοι οπως τόνισα και στο χθεσινοβραδινό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 η θερμοκρασία θα σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο για την  εποχή στις περισσότερες περιοχές της κεντρικης και κυρίως της νότια Ελλάδας ενώ την Κυριακή στην βόρεια Κρήτη ο νοτιάς εκτός απο το να μεταφέρει και κάποια σκόνη δεν αποκλείεται να εκτοξεύσει τον υδράργυρο και στους 29 βαθμούς Κελσίου!

Βροχές έως την Παρασκευή

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Σ. Αρναούτογλου προέβλεπε ότι:

Το Σαββατοκύριακο, αναμένεται μια θερμή αέρια μάζα από την Αφρική να οδηγήσει τον υδράργυρο στη νότια Ελλάδα, ακόμα και στους 22 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που στη βόρεια χώρα θα επικρατούν μονοψήφιες θερμοκρασίες!

Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου καταγράφει τάση για πτώση θερμοκρασίας αισθητή μάλιστα, από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ παραθέτει και δεδομένα για αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη, με νέα επιδείνωση και αρκετές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως με εμμονή στα βορειοδυτικά τμήματα.

Τα μοντέλα

«Αρκετά πλέον είναι σήμερα τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα που άρχισαν και αυτά να δείχνουν κάποια αλλαγή του καιρού μετά τις 10 του Γενάρη», καταλήγει ο Σάκης Αρναούτογλου.Όπως μάλιστα προσθέτει σε ανάρτησή του στο Facebook «μεγαλώνει λοιπόν ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα για ένα επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης τον Ιανουάριο.

«Οι Daniela I. και V. Domeisen του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής επιστήμης στην Ζυρίχη της Ελβετίας, περιγράφουν στο περιοδικό nature πως τέτοιου είδους επεισόδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε έντονα έως και ακραία καιρικά φαινόμενα στην επιφάνεια της γης».

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια γενική εικόνα των ανιχνευόμενων στρατοσφαιρικών επιδράσεων όσον αφορά στις βροχοπτώσεις και τις ακραίες θερμοκρασίες καθώς και στις πυρκαγιές και στην απώλεια θαλάσσιου πάγου».

« Έτσι, η στρατόσφαιρα μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός επιφανειακών καιρικών συνθηκών και πηγή προβλεψιμότητας για ένα διάστημα ακόμα και πάνω των δύο εβδομάδων»