Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Ας ασχοληθούμε με τα μεγάλα και σοβαρά

Λογικό και απόλυτα αναμενόμενο το σκηνικό των πρώτων ημερών και εβδομάδων στο Δήμο Καλαμάτας, με τη νέα Δημοτική Αρχή να αναλαμβάνει τα ηνία εν μέσω επικρίσεων (ακόμα και το πρώτο διήμερο), αμφισβήτησης και πολλών επιφυλάξεων κυρίως στο πεδίο του πως θα λειτουργήσει στο νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο.

Αναμενόμενες όμως ήταν και οι… αναταράξεις. Προφανώς σ’ αυτά τα πρώτα βήματα, όλοι αναζητούν τα δικά τους πατήματα. Είτε εκείνοι που ανήκουν στη συμπολίτευση, είτε αυτοί που θα κληθούν να υπηρετήσουν το νέο Δ.Σ. από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ήταν βέβαιο ότι θα αναζητήσουν και θα εξακολουθήσουν και το αμέσως επόμενο διάστημα, να αναζητούν σε πολιτικό επίπεδο τα «όρια» της νέας Αρχής, αλλά κυρίως τα «όρια» του νέου Δημάρχου. Αυτά σε επίπεδο πολιτικής, που όσο κι αν ορισμένους τους ξενίζουν ή τουλάχιστον αυτό αφήνουν να εννοηθεί, όλοι με τον τρόπο τους, άθελά τους ή μη συμμετέχουν στην όλη αυτή διαδικασία.

Πάμε όμως τώρα στα σοβαρά. Στα κρίσιμα και στα μεγάλα. Εκεί όπου θα κριθούν όλοι. Εκεί όπου θα κριθούν επί της ουσίας οι συνεργασίες, οι συνεννοήσεις, οι πρόθυμοι να βάλουν πάνω από προσωπικές ή παραταξιακές επιδιώξεις, το συμφέρον του Δήμου. Κι ευτυχώς σε μία πρώτη… ανάγνωση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και παρά τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί ότι ίσως δεν αποτελεί και το «καλύτερο» που έχει περάσει ποτέ από την πόλη (κάτι που φυσικά θα κριθεί στην πράξη), μπορεί κανείς να εντοπίσει ανθρώπους ικανούς στο να συζητήσουν, να προτάξουν την πόλη και την περιοχή, να υπερβούν ακόμα και διαχωριστικές γραμμές που στο παρελθόν είχαν τεθεί και τους… ακολουθούν.

Τα πράγματα άλλωστε για το Δήμο Καλαμάτας και τις προοπτικές του είναι ξεκάθαρα. Τα προβλήματα είναι κοινά, οι προκλήσεις επίσης, όπως και η αναγκαιότητα συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές προσεγγίσεις όπου μέσα από τη σύνθεση θα υπάρξει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Και στο πλαίσιο αυτό -πέραν των επικοινωνιακών μεθόδων που ο καθένας ακολουθεί- όλοι θα διαδραματίσουν το ρόλο τους.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή που ο Δήμαρχος συστήνει σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, εφόσον όλοι προσέλθουν σ’ αυτή επιθυμώντας να προσφέρουν κι όχι να… καρπωθούν! Είναι όμως κάτι που κι αυτό στην πράξη θα φανεί.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Καλαμάτας έχει μία χρυσή ευκαιρία, έστω και κάτω απ’ αυτές της συνθήκες να τρέξει με γοργά βήματα μπροστά. Είναι στο χέρι του Θανάση Βασιλόπουλου να αξιοποιήσει και να αντλήσει τα μέγιστα (προτάσεις, ιδέες κ.λπ.) από τους συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Άλλωστε τα πολεοδομικά, το παραλιακό μέτωπο, οι διανοίξεις οδών, τα χωριά, το λιμάνι, η αντιπλημμυρική θωράκιση, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ζητήματα του πολιτισμού κ.ά. είναι υπόθεση όλων κι ως τέτοια οφείλουν να τα αντιμετωπίσουν.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια