Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Αυγενάκης : «Θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε κάθε αθλητή που θέλει να μιλήσει ανοιχτά»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα (23/1) στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής», έδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, στο αν θα υπάρξει κόσμος στα γήπεδα, αλλά και στα ερασιτεχνικά σωμετεία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη:

-H αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου η οποία έσπασε τον κύκλο της σιωπής και μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, έφερε στο φως το νοσηρό που υπάρχει στον αθλητισμό . Εσάς προσωπικά ήταν κάτι που σας ξάφνιασε ή είχατε πληροφορίες για ανάλογες περιστάσεις;

«Από την αρχή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, ομολογώ πως έχω γίνει κοινωνός πολλών προσωπικών ιστοριών αθλητών και αθλητριών.

Όταν βλέπεις ορισμένους παράγοντες να συμπεριφέρονται σαν να είναι αιώνιοι ιδιοκτήτες του χώρου τους, με την αίσθηση ότι δεν τους αγγίζει τίποτα, δεν μπορεί να σε ξαφνιάσει κάτι.

Προφανώς και ενθαρρύνουμε όσους ανθρώπους έχουν υποστεί κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής να σπάσουν τη σιωπή τους. Τα περιστατικά όμως είναι αρκετά και χρειάζεται πολύ προσεκτική διαχείριση, για να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. Χρειάζεται ισορροπημένη αντιμετώπιση. Ποτέ τα άκρα δεν ωφέλησαν.

Στηλιτεύουμε αλαζονικές συμπεριφορές και συμπεριφορές αυθαιρεσίας και προσπαθούμε να τις θεραπεύσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ευρισκόμενοι για πολλά χρόνια σε θέσεις παραγόντων ομοσπονδιών είναι και κατηγορούμενοι ή είναι όλοι επιρρεπείς σε τέτοιες νοοτροπίες».

-Υπάρχει ένα τσουνάμι καταγγελιών από Ολυμπιονίκες, όπως και αυτή του Νίκου Κακλαμανάκη και για οικονομική κακοδιαχείριση. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι περιθώρια έχει ένας υφυπουργός Αθλητισμού να διερευνά αν υπάρχει διασπάθιση χρημάτων στις Ομοσπονδίες;

«Πράγματι, έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες από Ολυμπιονίκες για οικονομική κακοδιαχείριση, οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα εξεταστούν από τους πλέον αρμοδίους. Οι καταγγελίες αυτές δεν μας έχουν αφήσει αδιάφορους.

Θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε ως οφείλουμε κάθε αθλητή που θέλει να μιλήσει ανοιχτά και να διώξει από πάνω του το βαρύ φορτίο που κουβαλά χρόνια και να το καταγγείλει στη δικαιοσύνη.

Για τον λόγο αυτό πήρα την απόφαση να ανασταλεί οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να υπάρξει μία αντικειμενική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των λειτουργιών και διαδικασιών της, βάσει συγκεκριμένων ελεγκτικών κριτηρίων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών.

Με επιστολή ακόμη στην Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη, ζήτησα τη διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης – Πόθεν Έσχες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΟ. Η επικράτηση της διαφάνειας και της νομιμότητας, η χρηστή διοίκηση και διαχείριση σε όλα τα πεδία του αθλητικού γίγνεσθαι αποτελεί αδιαπραγμάτευτη στρατηγική μας στόχευση».

-Πιστεύετε ότι μπορεί η πηγή του κακού στο μελανό αυτό κομμάτι του αθλητισμού είναι οι «αιώνιες ηγεσίες» και τα «καθεστώτα» που έχουν στηθεί σε συγκεκριμένες Ομοσπονδίες;

«Σίγουρα πολλές από τις παθογένειες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός σήμερα οφείλονται στις βαθιά ριζωμένες διοικήσεις, οι οποίες επί δεκαετίες απαρτίζονταν από τα ίδια πρόσωπα, που είχαν την λανθασμένη νοοτροπία ότι είναι αμετακίνητοι και ακλόνητοι γιατί κανένας μέχρι στιγμής δεν τους ενοχλούσε. Και μάλιστα είχαν αναπτύξει μια ιδιοκτησιακή προσέγγιση ως προς τους αθλητές.

Αυτά τα πρόσωπα αποτελούσαν βέβαια μειοψηφία. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε το τοπίο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να φέρουμε ανανέωση σε όλα τα επίπεδα και να αποτελέσει οριστικό παρελθόν η νοοτροπία που κρατούσε βαλτωμένο τον ελληνικό αθλητισμό.

Με τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε δώσαμε ρόλο και λόγο στους ίδιους τους αθλητές, με πιο ενεργή, αλλά και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις διοικήσεις των ομοσπονδιών τους. Δεν πολεμάμε κανένα, αλλά προστατεύουμε τους γονείς και τους αθλητές. Είμαστε οπαδοί της ανανέωσης, της διαφάνειας και του νοικοκυρέματος. Δουλεύουμε για τους πολλούς κι ας δυσαρεστούμε τους λίγους. Διότι αυτό ζητά η αθλητική οικογένεια».

-Έχετε ξεκινήσει μια αθλητική μεταρρύθμιση με το νόμο 4639 του 2019 και με το νόμο 4726 του 2020 που θεσπίζει μεταξύ άλλων όριο θητειών και ηλικίας για τη συμμετοχή στο ΔΣ των ομοσπονδιών. Ήταν μια ρύθμιση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και πολεμήθηκε. Πότε θα ισχύσει; Οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με το νέο πλαίσιο;

«Μιλήσαμε από την αρχή για την αναγκαία αθλητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να αποδομηθεί ένα σαθρό σύστημα δεκαετιών. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, καθώς διοικήσεις που «ξεβολεύονταν» επιστράτευσαν κάθε μέσο για να ανατρέψουν τον σχεδιασμό μας, με συμπαραστάτες τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψήφισαν σύσσωμα τις ρυθμίσεις μας.

Ευτυχώς για τα παιδιά μας και τον υγιή αθλητισμό κλείσαμε τα αυτιά μας στην οχλαγωγία τους και δεν κάναμε πίσω κι έτσι η αθλητική μεταρρύθμιση έγινε πράξη.

Βάλαμε όρια στις θητείες και τις ηλικίες των μελών των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με το νέο πλαίσιο. Κάναμε πράξη το Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων. Δώσαμε ρόλο και λόγο στους αθλητές με δικαίωμα ψήφου στα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών τους, αναβαθμίζουμε το ρόλο των προπονητών με το Μητρώο Προπονητών. Αντιμετωπίσαμε δραστικά τους χειραγωγημένους αγώνες με την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας.

Αντιμετωπίζουμε το ντόπινγκ με τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Ετοιμάζουμε καμπάνια για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βίας στον αθλητισμό.

Βλέποντας το μεγάλο κύμα στήριξης από το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας, αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι για την αμετακίνητη στάση μας και προχωράμε ολοταχώς την αναγκαία αθλητική μεταρρύθμιση στη Χώρα μας».

-Εκτός από την αθλητική μεταρρύθμιση, όσον αφορά τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, ποιες θεσμικές πρωτοβουλίες σχεδιάζετε να λάβετε για να σπάσει το απόστημα στο χώρο του αθλητισμού;

«Όπως ήδη γνωρίζετε, προχωρά ταχύτατα η ψηφιοποίηση στον χώρο του αθλητισμού, προκειμένου να επικρατήσουν συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας. Δημιουργήσαμε το Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων ώστε να έχουμε μια λεπτομερή καταγραφή των νόμιμων και νοικοκυρεμένων αθλητικών σωματείων.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους προπονητές. Δημιουργούμε το Μητρώο Προπονητών, ώστε να υπάρχουν σαφή κριτήρια για το ποιος αναλαμβάνει να προπονήσει τα παιδιά μας.

Προοδεύουμε στον χώρο του ντόπινγκ με τη στελέχωση του νεοσύστατου ΕΟΚΑΝ.

Καινοτομούμε στο πεδίο της χειραγώγησης αγώνων με την ουσιαστική λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας.

Ενισχύουμε θεσμικά τον Πέλοπα, για να υπάρξει διαφάνεια στην αποτύπωση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η αθλητική μεταρρύθμιση είναι πολυεπίπεδη και θα την φτάσουμε μέχρι τέλους».

-Η αγορά άνοιξε, όπως και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Υπάρχει πιθανότητα να δούμε και ανοιχτά για τους φιλάθλους γήπεδα; Σκέφτεστε να το κάνετε ίσως με περιορισμό στον αριθμό των θεατών και με αυστηρούς κανόνες;

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι βλέπουμε να επανέρχεται σταδιακά η ζωή της χώρας στην κανονικότητα. Η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει επιδείξει άριστα αντανακλαστικά στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς να παρασύρεται από το λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Όλα τα θετικά μέτρα επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας λήφθηκαν κατόπιν θετικής εισήγησης των λοιμωξιολόγων.

Το ίδιο θα συμβεί και με το άνοιγμα των γηπέδων. Έχουμε εμπιστοσύνη στις γνώσεις των λοιμωξιολόγων, και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την υγειονομική επιστημονική επιτροπή της Γ.Γ.Α»

-Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις ακαδημίες που λόγω της πανδημίας δεν λειτουργούν. Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτά; Υπάρχει περίπτωση να λάβετε μέτρα στήριξής τους και ποια είναι αυτά;

«Κατανοούμε την αγωνία των γονέων και των παιδιών και μας απασχολεί πάρα πολύ, αλλά ακόμα δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη πληροφορία ακόμα για το άνοιγμά των ακαδημιών. Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε απόλυτη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων.

Οφείλω να σταθώ όμως στην ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, διότι με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, στις 16/12/2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ ο κατάλογος των 3.408 αθλητικών σωματείων που με διαφανείς διαδικασίες, εισέπραξαν 9.672.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 12 χρόνια.

Με τα σημερινά δεδομένα 3.758 σωματεία είναι απολύτως νόμιμα και νοικοκυρεμένα, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται. Επιπλέον ακόμη 1.400 περίπου θα ενταχθούν στη β’ φάση καταβολής».

 

πηγη