Σε υψηλούς τόνους και εφ’ όλης της ύλης απευθύνθηκε σήμερα ο Γραμματέας της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Κυβέρνηση, με αφορμή το υπό συζήτηση σ/ν του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».
Ο Γραμματέας της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, «ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα το πρωί, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πρωθυπουργό και εξέφρασε την ελπίδα να αξιοποιήσει για την χώρα μας τη σπάνια ευκαιρία που, λόγω συγκυρίας, του προσφέρεται. Μάλιστα, αναφέραμε και 4 σημεία μοναδικής ευκαιρίας: 1) μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, 2) έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης, με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων, 3) επιδίωξη για δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το μεταναστευτικό, και 4) στους Έλληνες της Αμερικής οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, στο παρόν και στο μέλλον της μητέρας Πατρίδας και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις σχέσεις τους μαζί της. Όπως, όμως, μέχρι στιγμής βλέπουμε το μόνο σίγουρο είναι ότι έκλεισε μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών F 16. Μια συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια. Σε αντάλλαγμα, κατάφερε να πάρει αόριστες υποσχέσεις στήριξης. Διαπραγματεύσεις δια χειρός Τσίπρα, του «Πρωθυπουργού των φόρων»!».
Επιπλέον, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση επισημαίνοντας «η ΕΛΣΤΑΤ χθες επιβεβαίωσε περίτρανα τον «Πρωθυπουργό της ύφεσης». Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια ύφεση. Παραλάβατε από την Κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και οδηγήσατε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη. Οι Έλληνες οφείλουν 125 δις € σε φόρους και εισφορές. Χιλιάδες συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν συντάξεις που δικαιούνται. Και στον προϋπολογισμό προβλέπονται νέα μέτρα που θα αφαιρέσουν 1,9 δις από τα ελληνικά νοικοκυριά. Όσο εφαρμόζετε την πολιτική της υψηλής φορολογίας, τόσο επιτείνονται τα αδιέξοδα για τους Έλληνες».
Κριτική άσκησε και στον Υπουργό κ. Γεώργιο Σταθάκη για το νομοσχέδιο που συζητείται. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δημιουργείται ένα δαιδαλώδες σύστημα, που τα κύρια αποτελέσματα του θα είναι: 1) η αύξηση της ταλαιπωρίας, του χρόνου αναμονής και του κόστους για τους πολίτες και 2) η αδυναμία της Διοίκησης να ασκήσει αποτελεσματικούς ελέγχους, λόγω αλληλο-επικαλύψεων και πολλών επιτροπών και εμπλεκόμενων φορέων. … Και δημιουργείται και μια επιπλέον αδικία για τους πολίτες. Η μείωση των προστίμων αφορά μόνο όσους καθυστέρησαν και θα κάνουν χρήση του νέου νόμου, ενώ αδικεί τους συμπολίτες μας που εμπιστεύτηκαν την πολιτεία και εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του ισχύοντος. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους πολίτες. Έτσι όσοι ήδη έχουν μεριμνήσει να ενταχθούν σε ρυθμίσεις, επί της ίδιας παράβασης και με τους ίδιους όρους, θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα, συγκριτικά με όσους ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου».
Τέλος, ο Γραμματέας της ΝΔ απευθυνόμενος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε «Εμείς στη ΝΔ, έχουμε πρόταση που ρυθμίζει συνολικά και δίνει ουσιαστικές λύσεις σε ζητήματα οικοδομικά, χωροταξικά και γενικότερα στην ακίνητη περιουσία. Δίνουμε έμφαση στην ακίνητη περιουσία προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.
[αγορά ακινήτων] το απόθεμα των κατοικιών στη χώρα μας είναι παλιό, χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να χάνει την αξία του με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόθεσή μας, στη ΝΔ, είναι να δώσουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων..
Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, εμείς προτείνουμε την αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, για αισθητική και κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι ο χωροταξικός σχεδιασµός. Η χώρα µας σήµερα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο χωροταξικό σχέδιο. Δεν είναι δυνατόν σηµαντικά επενδυτικά σχέδια να είναι έωλα και ευάλωτα σε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, επειδή δεν υπάρχει οργανωµένος χωροταξικός σχεδιασµός για τον τουρισµό, για το δομημένο περιβάλλον, για την ανάπτυξη».