«Όχι μόνο έχω δεχθεί ισχυρές πιέσεις, αλλά έχουν φτάσει στα όρια εκβιασμού». Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα iEidiseis.gr.
«Έχω ακούσει, ξεκάθαρα και απροκάλυπτα, αν τυχόν προχωρήσω στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, φράσεις όπως «δεν θα ξαναεκλεγείς στο Ηράκλειο», ότι «όσα ΜΜΕ έχω ή μπορώ να επηρεάσω θα σε χτυπούν ακατάπαυστα» και ούτω καθεξής και πολλά άλλα! Τι ζήτησε από εμάς πέρυσι η κοινωνία; Νοικοκύρεμα, τάξη, διαφάνεια. Είμαι αποφασισμένος να ολοκληρώσω με αυτούς τους κανόνες, με αυτές τις αρχές, την αθλητική μεταρρύθμιση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε επίσης:
Για τον αθλητισμό: «Η αθλητική μεταρρύθμιση από την Κυβέρνησή μας εξελίσσεται βήμα – βήμα και προχωράμε βάσει σχεδίου. Απώτερος στόχος μας είναι ο αθλητισμός να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια υγιών δυνάμεων, να εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα, να αναδειχθούν οι θετικές και αναπτυξιακές δυνάμεις, να δώσουμε καθαρό, φρέσκο οξυγόνο στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στους αθλητές και στις αθλήτριες, τη δύναμη να πάνε μπροστά και μαζί τους να συμπαρασύρουν κι άλλο νέο κόσμο. Απλώς με πίστη στο αποτέλεσμα κάνουμε πράξη το αυτονόητο.
«Σπάμε αυγά» και αυτό ενοχλεί. Αυτό είναι η αθλητική μεταρρύθμιση: η επανάσταση του αυτονόητου! Διότι πρέπει να είναι αυτονόητος ο περιορισμός των ισόβιων διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες, ο περιορισμός των παραγόντων που χρησιμοποιούν το κάθε άθλημα για να αποκτήσουν βαρύτητα στην κοινωνία, παρά για να υπηρετούν το άθλημα και τους αθλητές.
Πρέπει να είναι αυτονόητο να μπορούν να ενεργοποιηθούν, να προσφέρουν και από διοικητικά πόστα, οι Ολυμπιονίκες και οι Πρωταθλητές μας, εφόσον το επιθυμούν. Πρέπει να είναι αυτονόητο να θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο, να βάλουμε τάξη, πάντα με διαφανείς διαδικασίες, σε ένα καθεστώς ημινομιμότητας που υπήρχε στα αθλητικά σωματεία και να αποκτούν δικαίωμα του εκλέγειν μόνο τα νόμιμα και ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία.
Πρέπει να είναι αυτονόητο να στηρίζουμε έμπρακτα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δίδοντας απευθείας επιχορήγηση στα σωματεία, έπειτα από 12 χρόνια, με τη διάθεση ποσού 12 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση ενίσχυσή τους, ποσό που θα διανεμηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια. Πρέπει να είναι αυτονόητο να νομοθετεί η Πολιτεία φορολογικά και άλλα αναπτυξιακά κίνητρα, μειώνοντας τώρα τον ΦΠΑ των εισιτηρίων φιλάθλων, μειώνοντας τη φορολογία συμβολαίων αθλητών και προπονητών, διευκολύνοντας ή καλύτερα παρακινώντας για χορηγίες και δωρεές.
Ασφαλώς, λοιπόν, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και προγραμματισμός. Και δεν θα σταματήσουμε εδώ, με την ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου. Αμέσως μετά θα καταθέσουμε και το επόμενο, το οποίο θα ρυθμίσει το τοπίο στη χώρα σε ότι αφορά τον τομέα της προπονητικής και των προπονητών, για τους οποίους επίσης θα δημιουργηθεί ψηφιακό Μητρώο στη ΓΓΑ, ενώ θα προσδιορίσει και θα καταγράψει και τις νέες τάσεις και μορφές αθλητισμού της εποχής. Τον εναλλακτικό αθλητισμό, τον μη αγωνιστικό, τον ψυχαγωγικό που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο»
Για το σχέδιο νόμου: «Είχαμε 700 σχόλια μόνο στη Διαβούλευση και περίπου 1.500 προτάσεις και υπομνήματα που κατατέθηκαν στο Υφυπουργείο! Απίστευτο ενδιαφέρον και ενεργοποίηση της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας.
Επεξεργαστήκαμε τις παρατηρήσεις τους και εντός των επομένων ημερών η τελική μορφή των διατάξεων θα κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και κατόπιν στην
Ολομέλεια της Βουλής. Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή. Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα οι υποψήφιοι πρόεδροι και στο δεύτερο τμήμα τα υποψήφια μέλη. Παράλληλα, απλοποιούμε τις διαδικασίες χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία. Ένας μεγάλος όγκος αιτημάτων και σχολίων κατά τη φάση της Διαβούλευσης ασχολήθηκε με αυτό. Το κάνουμε πράξη. Φροντίζουμε και το Παραολυμπιακό αθλητικό κίνημα, τον αθλητισμό των Ατόμων με Αναπηρία. Τέλος, επιχειρούμε τομές, όπως την έννοια του «εκπαιδευτή» στα αθλήματα τοξοβολίας και σκοποβολής, τη δυνατότητα των εν ενεργεία αθλητών να ασκούν και την προπονητική, συστήνουμε την Εθνική Πλατφόρμα της Σύμβασης Macolin για την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων, κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, που ως γνωστό συμπεριλαμβάνεται στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό κ.ά.. Θεσμοθετήσαμε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που είναι υποκατηγορία του Μητρώου Αθλητικών Φορέων, το οποίο υπάρχει στη θεωρία από το 2016.»
Για τις εγκαταστάσεις: «Μέσα σε ένα χρόνο σκληρής δουλειάς, παραδείγματος χάριν, έχει αποδειχτεί η αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής που κυριαρχεί στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων. Καταρχήν, δημιουργούμε νέες εγκαταστάσεις, ακριβώς εκεί που υπάρχει αδήριτη ανάγκη. Προχωράμε, παράλληλα, με σχέδιο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν παραμελημένες, εγκαταλελειμμένες.»
Για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού: «Το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της σημαντικότατης Επιτροπής, απαιτεί εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση. Δεν είναι δυνατόν, με τις σημαντικές αρμοδιότητες που έχει, τον όγκο δουλειάς που φέρνει εις πέρας και την ευθύνη που συνεπάγεται, να στελεχώνεται η ΕΕΑ από αμισθί συνταξιούχους δικαστικούς και από εθελοντές καθηγητές πανεπιστημίου και άλλων τομέων. Δεν μπορεί το πλαίσιό της να είναι «εθελοντικό». Πρέπει να είναι απολύτως «επαγγελματικό».
Για την «Ολιστική Μελέτη» της UEFA: «Τον περασμένο Ιανουάριο, στη συνάντηση των λεγόμενων Big-4, των ιδιοκτητών των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, που συνδιοργανώσαμε με την UEFA, ανέφερα ότι είναι προβληματική η εκλογική διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών της ΕΕ της ΕΠΟ, με τους μόλις 69 εκλέκτορες. Είπα και επαναλαμβάνω ότι βούληση και θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η ανάγκη διεύρυνσης του εκλογικού σώματος και εξάλειψης των περιστατικών διαφθοράς, εντάσεων και χειραγώγησης του ολιγομελούς εκλογικού σώματος, τα οποία επί 25 χρόνια γνωρίζουμε καλά κυρίως ότι συνέβαιναν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αν δεν προβούμε σε αλλαγές.