Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Αυλαία ρίχνει στην Καλαμάτα την Κυριακή το 7ο ΔΦΝΠ-Συνεχίζεται με επιτυχία στις άλλες πόλεις του δικτύου!

Ρίχνει αυλαία μετά από ένα 16ήμερο πρόγραμμα καθημερινών προβολών, σεμιναρίων και παράλληλων εκδηλώσεων, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Η τελετή λήξης θα γίνει αυτήν την Κυριακή 4 Ιουλίου, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας (Αριστοδήμου 119), στις 21:00, στον αναμορφωμένο χώρο του πατινάζ, εκεί όπου γίνονται καθημερινά οι προβολές των ντοκιμαντέρ, σε μία τελετή λήξης που επιφυλάσσει εκπλήξεις!

Η βραδιά θα ξεκινήσει με την απονομή των βραβείων. Η τριμελής διεθνής επιτροπή για τα  Βραβεία Ισότητας που απαρτίζεται από τους: Laura Cini (Ιταλία–Σκηνοθέτις), Anne Kjersti Bjørn (Νορβηγία-Σκηνοθέτις) και  Παναγιώτη Ευαγγελίδη (Ελλάδα-Σεναριογράφος/Σκηνοθέτης) βρίσκεται στην Καλαμάτα και θα απονείμει τα εν λόγω βραβεία.
Ο γνωστός και πολύ αγαπητός από τις ταινίες του σκηνοθέτης, Τάσος Μπουλμέτης (Πολίτικη Κουζίνα, Νοτιάς, 1968) θα είναι μαζί μας και  θα απονείμει το   Βραβείο «Διεκδικώντας την Ελευθερία» που ψήφισε  Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από Φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το τμήμα, όπου Υπεύθυνη Σπουδών και Πρόεδρος είναι η κα Αγγελική Σπυροπούλου.

Επίσης θα δοθεί το Βραβείο Κοινού Καλύτερου Ντοκιμαντέρ  της φετινής 7ης διοργάνωσης, που αναδείχτηκε έπειτα από ψηφιακή ψηφοφορία του διαδικτυακού κοινού του Φεστιβάλ.
Στη συνέχεια της βραδιάς θα προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κατά την διάρκεια του σεμιναρίου της Ιταλίδας σκηνοθέτιδος, Tekla Taidelli, ιδρύτριας του Σχολείου Κινηματογράφου Δρόμου (Street Cinema School),

Το σεμινάριο έγινε πάνω στην θεματική του Φεστιβάλ «Διεκδικώντας την Ελευθερία» με έμπνευση από το ποίημα του Πιέρ Πάολο Παζολίνι: «Ποίηση σε σχήμα τριαντάφυλλου»,

στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή της ταινίας μυθοπλασίας του  Τάσου Μπουλμέτη “Ο Νοτιάς”, στο πλαίσιο της δράσης “Σινεμά ο Σταθμός” που υλοποιείται υπό την Αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, με αρωγούς τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑΟΣΕ. Στη συγκεκριμένη δράση οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα και Μεσολόγγι ζωντανεύουν ξανά, για ένα μόνο βράδυ, και μετατρέπονται στο θερινό σινεμά «Ο Σταθμός», προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες από τον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο.

H επιλογή των πόλεων έγινε με βάση τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει διερμηνεία στη Νοηματική.

Τέλος, στις 25 Ιουλίου, στη Σπάρτη, θα δοθεί το Βραβείο Σπάρτης Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, που υιοθετήθηκε από τον Δήμο και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο του Δήμου. Η Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει το εν λόγω βραβείο αποτελείται από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτις), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου).

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ συνεχίζεται έως τις 28 Ιουλίου, σε επίσης ανοιχτούς χώρους σε άλλες 10 πόλεις που συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση και είναι: η Σπάρτη, η Πάτρα, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, η Αμαλιάδα, η Ακράτα, η Δημητσάνα, η Στυμφαλία, το Λεβίδι και το Δερβένι.

  • Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το πρόγραμμα των προβολών στις άλλες πόλεις του δικτύου, επισκεφθείτε μας στα https://www.peloponnisosdocfestival.com

και https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), σε συνδιοργάνωση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και με τους Δήμους Καλαμάτας, Σπάρτης, Ήλιδας και Ξυλόκαστρου – Ευρωστίνης. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Καλαμάτας και η Βουλή Τηλεόραση.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου

Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα

«Σινεμά ο Σταθμός», από τη FIX Hellas

Επόμενη στάση στο Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, με την ταινία «Νοτιάς» να κλείνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελλοπονήσου. Η 3η στάση για το «Σινεμά ο Σταθμός» είναι η πόλη της Καλαμάτας, που με την Πάτρα και την Τρίπολη θα μετατραπούν για μια βραδιά σε θερινό σινεμά, προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Μετά τον Πειραιά και το Μεσολόγγι, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων με φόντο παλιούς συρμούς του ΟΣΕ, την Κυριακή 4 Ιουλίου και ώρα 21.00, θα προβληθεί η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, «Νοτιάς».

Η δράση θα αποτελέσει την τελετή λήξης του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελλοπονήσου και ο Τάσος Μπουλμέτης θα απονείμει τα βραβεία του Φεστιβάλ!

Ο «Νοτιάς» είναι µία ιστορία µε φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60, ‘70 και του ’80.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Νιάρρος, Θέµης Πάνου, Μαρία Καλλιµάνη, Ταξιάρχης Χάνος, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, ενώ εµφανίζεται η Ζωζώ Σαπουντζάκη σε ρόλο έκπληξη.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Υποστηρικτές της δράσης «Σινεμά ο Σταθμός», είναι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η αγαπημένη ελληνική μπύρα FIX Hellas και η ενέργεια τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με την επιλογή των πόλεων να βασίζεται στον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στο ιστορικό γεγονός της επανάστασης του 1821.

Αρωγοί στην ενέργεια, είναι ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, η προβολή της ταινίας θα γίνει αυστηρά με σειρά προτεραιότητας.

Μετά την προβολή της ταινίας, ας μαζευτούμε στο café-bar “Αίγλη” (Ναυαρίνου 41, Καλαμάτα) για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Ακολουθήστε την ενέργεια σε Facebook και Instagram, #cinemaostathmos