Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα – Τι σημείωσε από την Καλαμάτα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Από κοντά την κατάσταση και τα διάφορα ζητήματα στον χώρο της Ά βάθμιας φροντίδας υγείας είχε τη δυνατότητα να δει ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη ο κ. Θεμιστοκλέους στην Καλαμάτα επισκέφτηκε τις δομές του Κέντρου Υγείας με ενημέρωση από πρώτο χέρι.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Δήλωσε την ικανοποίησή του από την πορεία των εμβολιασμών ευχαριστώντας ιδιαίτερα το προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή εκτιμώντας πως «θα προχωρήσουμε και θα βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη».

Ακολούθως ανέφερε πως ο ρυθμός εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων σημειώνοντας πως «ότι παραλαμβάνουμε το χρησιμοποιούμε και γι’ αυτό βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τα άτομα τα οποία είναι πιο ευπαθή έτσι ώστε να έχουμε χτίσει το πρώτο τοίχος ανοσίας.»

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες πολιτών διευκρίνισε ότι: «Όλα τα άτομα πρέπει να εμβολιαστούν. Προτεραιοποίηση έχουμε, όπως και όλες οι χώρες, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός εμβολίων για να τους εμβολιάσουμε όλους την ίδια στιγμή. Με το που έχουμε τα εμβόλια, όλοι πρέπει να εμβολιαστούν»

Σε επίπεδο σχεδιασμού σε ό,τι αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «Ο σχεδιασμός είναι η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας. Αλλά πρέπει να πούμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, θα ήθελα να ξεκινήσω από το testing που περίπου το 50% των τεστ γίνεται στην πρωτοβάθμια κι έχουμε ελαφρύνει τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, κι αυτή τη στιγμή σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για τους εμβολιασμούς που αυτή τη στιγμή είναι το όπλο μας για να βγούμε νικητές σε αυτή τη μάχη».

«Αυτή τη στιγμή η χώρα αναπτύσσει 750 εμβολιαστικά κέντρα ακόμη και σε νησιά. Μια δύσκολη γεωγραφική κατανομή, ίσως τη δυσκολότερη στην Ευρώπη, γιατί αναπτύσσουμε δυο παράλληλα συστήματα λόγω της Astra Zeneca. Αυτό και θα μπουν περισσότερα εμβολιαστικά και είναι λίγες οι περιοχές και όπου υπάρχουν τις βελτιώνουμε ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών. Στις περισσότερες δεν υπάρχει», σημείωσε αρχικά ερωτώμενος για τις μετακινήσεις, ακόμη και μακρινές, που κάνουν οι πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν και συνέχισε: «Η Astra Zeneca είναι ένα δεύτερο παράλληλο σύστημα. Είναι πολύ δύσκολο να καλύψεις όλες τις περιοχές με τον ίδιο τρόπο ειδικά από την στιγμή που δεν το είχαμε σχεδιάσει ευθύς εξ αρχής αυτό. Πιστεύω από την στιγμή που η Εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα δώσει την έγκριση ότι το Astra Zeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, την επόμενη ημέρα αυτό το πρόβλημα δεν θα υπάρχει. Το πιο πιθανό είναι πως τις επόμενες ημέρες η Astra Zeneca θα είναι προς όλες τις ομάδες. Άρα όλα τα εμβολιαστικά κέντρα θα ενωθούν.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις αλλά και την πίεση υπό την οποία βρίσκεται ο κ. Θεμιστοκλέους : Το δημόσιο σύστημα υγείας αντέχει και είναι καθήκον του να αντέξει. όπως άντεξε και στα δυο προηγούμενα κύματα, έτσι και απ’ αυτό θα βγούμε νικητές…»

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς εκτός σειράς, με αφορμή όσα έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, ο ΓΓ απήντησε πως : «Έχουμε πει ότι διερευνούμε κάθε υπόθεση και επιβάλλονται κυρώσεις. Μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα τα περιστατικά. Θα έχουμε σε δυο ημέρες 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς και οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί είναι ελάχιστες, είναι λιγότερες των δέκα.»

Στο Κ.Υ. Αρεόπολης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας και ο ΥΠΕάρχης

Νωρίτερα στην περιοχή της Μάνης, ο κ. Θεμιστοκλέους είχε βρεθεί στο κέντρο Υγείας Αρεόπολης όπου ξεναγήθηκε στους χώρους των εμβολιασμών και του κέντρου και ενημερώθηκε για τις ανάγκες και τις προοπτικές του κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Ανάργυρου Δ. Μαριόλη:

«Από κοντά την κατάσταση και τα διαφορά ζητήματα στον χώρο της Ά βάθμιας φροντίδας υγείας είχε τη δυνατότητα να δει ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη ο κ.Θεμιστοκλέους στην Καλαμάτα επισκέφτηκε τις δομές του Κέντρου Υγείας με ενημέρωση από πρώτο χέρι

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο ΥΠΕάρχης Γιάννης Καρβέλης, όπου ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο καθώς και στους χώρους του Κ.Υ. και ενημερώθηκε για την πορεία των εμβολιασμών, τις ανάγκες και τις προοπτικές του κέντρου.

Μια ευχάριστη έκπληξη για το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, αλλά και για τους παρευρισκόμενους πολίτες-ασθενείς, αποτέλεσε η σημερινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους και του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Γιάννη Καρβέλη στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Μετά την ξενάγησή τους στο εμβολιαστικό κέντρο και σε όλους τους χώρους του Κέντρου Υγείας, συνομίλησαν με όλο το προσωπικό αλλά και με ασθενείς και πολίτες που είχαν προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό.

Ακολούθησε η ενημέρωσή τους από το Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Ανάργυρο Μαριόλη, τόσο για την πορεία των εμβολιασμών, όσο και για την εν γένει λειτουργία και τις προοπτικές του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

Εκφράστηκε η από κοινού πεποίθηση ότι είμαστε πολύ κοντά στο να νικήσουμε τη μεγάλη υγειονομική μάχη που δίνουμε εδώ και ένα χρόνο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία τους σε αυτήν την ακριτική γωνιά της χώρας μας, τη Μάνη.

Ο Διευθυντής

του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης

Ανάργυρος Δ. Μαριόλης»