Τα οικονομικά, η πολιτική και το διάσημο παιχνίδι Fortnite είναι τα θέματα συζήτησης που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν διαφωνίες στα οικογενειακά γεύματα, αποδεικνύει έρευνα.
Σύμφωνα με μια μελέτη 3.000 γονέων, το 90% λέει πως οι διαφωνίες είναι κοινό χαρακτηριστικό στα οικογενειακά γεύματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θέματα που οξύνουν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα σε σχέση με άλλα, με τα οικονομικά να είναι το θέμα που προκαλεί περισσότερους καβγάδες ενώ ακολουθούν τα βιντεοπαιχνίδια και η πολιτική. Αντιθέτως, τα πιο ήπια θέματα συζήτησης είναι οι συζητήσεις για το πώς πέρασαν τα παιδιά στο σχολείο, τα κουτσομπολιά αλλά και οι διακοπές.
Βρετανική έρευνα
Τα στοιχεία προέρχονται από την μελέτη της βρετανικής εταιρείας ΜακΚέιν «Εθνικές συζητήσεις» που μελετά τις οικογενειακές συνήθειες, τους κανόνες και τα κυριότερα θέματα συζήτησης στα πλαίσια της εκστρατείας του «We Are Family», που γιορτάζει τις συναισθηματικές επιπτώσεις των διαφορών μέσα στις οικογένειες.
Ο Μαρκ Χοτζ, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας δήλωσε: «Από τις αποχωρήσεις στα ριάλιτι ή το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών, μέχρι και βαθύτερα οικογένεια θέματα. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές, διαπιστώσαμε πως όταν οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από το τραπέζι, όλες αυτές οι διαφορές μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις οικογένειες όταν συζητούν γύρω από το δείπνο».
Τι συμβαίνει με το κινητό τηλέφωνο στο τραπέζι
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης πως οι διαφωνίες μεταξύ των οικογενειών δεν περιορίζονται μόνο στα θέματα συζήτησης, καθώς η μελέτη αποκαλύπτει διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις συνήθειες που περιβάλλουν ένα οικογενειακό δείπνο. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην χρήση κινητών τηλεφώνων, σχεδόν τρεις στις δέκα οικογένειες λέει πως αυτό οδηγεί σε διαφωνίες, ενώ το 50% έχει απαγορεύσει την χρήση του εντελώς την ώρα του δείπνου. Αλλά πάνω από το 1/3 των οικογενειών που επιτρέπει την χρήση κινητών τηλεφώνων στο τραπέζι λέει ότι το κάνει ως «συμβιβασμό» για να μείνουν όλοι στο δείπνο.
Παρ’ όλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός γονέων είναι επίσης ενήμεροι για τις πιθανές αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις τόσο της τεχνολογίας όσο και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δύο στους πέντε παραδέχτηκαν την ανησυχία τους για την φύση του περιεχομένου που το παιδί τους παρακολουθεί στο διαδίκτυο ενώ πάνω από το 30% ανησυχεί για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία του παιδιού τους.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως το 95% των οικογενειών συμφωνούν πως το να περνούν μαζί την ώρα του γεύματος είναι «σημαντικό» ενώ 9 στους 10 πιστεύει πως βοηθούν στην ενδυνάμωση στενότερων οικογενειακών δεσμών.
Πηγή: iefimerida.gr