Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Αυτά φέρνει το Πρόγραμμα “Γέφυρα” για την επιδότηση της δόσης δανείου (video)

Άκρως σημαντικά τα όσα επισημάνθηκαν από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση για τα όσα δρομολογούνται με το Πρόγραμμα “Γέφυρα” στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST.

To Πρόγραμμα προσφέρει ανακούφιση σε όλους τους πολίτες που έχουν πραγματικά οικονομική αδυναμία λόγω της πανδημίας και καλούνται να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αφορά και τους ενήμερους δανειολήπτες, δηλαδή και τα εξυπηρετούμενο δάνεια, «υπό την έννοια ότι το κράτος προσπαθεί να δώσει μια επιβράβευση στους συνεπείς συμπολίτες μας δηλαδή σε αυτούς που με πολύ μεγάλη δυσκολία παραμένουν και θέλουν να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους, ενδεχομένως θυσιάζοντας άλλες ανάγκες ή περιορίζοντας άλλες δαπάνες». Ο κ Κουρμούσης υπογράμμισε ότι η επιδότηση δεν είναι πολύ μικρότερη, περίπου 10%, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με τα εξυπηρετούμενα, και είναι περισσότερο σημειολογική υπό την έννοια της επιβράβευσης στους συνεπείς.

Ο ίδιος προανήγγειλε και την έλευση ενός νέου νομοσχεδίου μετά το καλοκαίρι σε εναρμόνιση της ευρωπαϊκής οδηγίας σύμφωνα με την οποία «κάθε πολίτης μπορεί να ρυθμίζει τα χρέη του και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Αν έχει πλήρη αδυναμία, για παράδειγμα είναι άνεργος, τότε λοιπόν ο πολίτης αυτός πτωχεύει και επέρχεται η απαλλαγή από τα χρέη του, και μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Προφανώς αυτή η διαδικασία διαθέτει και μία αμυντική χροιά, καθώς θα χάνει όλη την περιουσία του και η Πολιτεία φροντίζει να βρεθεί αντιμέτωπος με μία έξωση. Γι’ αυτό και προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα που θα αγοράζει όλα αυτά τα σπίτια και θα τους δίνει τη δυνατότητα να κατοικούν σε αυτά, ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο».

Η πλατφόρμα της Προγράμματος «Γέφυρα» άνοιξε και  θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή, όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, καθώς απαιτεί να δηλώσει ο ενδιαφερόμενος το σπίτι, τα άτομα που διαμένουν σε αυτό, τα περιουσιακά στοιχεία του στο εξωτερικό με υπεύθυνη δήλωση και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα.