Αίσθηση προκάλεσαν για μια ακόμη φορά οι επισημάνσεις του διακεκριμένου Καθηγητή Γυναικολογίας – Μαιευτικής, ειδικού Εμβρυομητρικής, Πέτρου Νικολαΐδη, ο οποίος παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, εστιάζοντας στην ανάγκη εμβολιασμού και φυσικά στη μετάλλαξη του ιού. «Ένα άτομο ανεμβολίαστο, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο ενός άλλου ατόμου», τόνισε εμφατικά ο γνωστός καθηγητής, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να μείνει κανείς ανεμβολίαστος.
Οι αναφορές του κ. Νικολαΐδη, έχουν πάντα βαρύνουσα σημασία, αφού προσεγγίζοντας με τον πλέον τεκμηριωμένο επιστημονικά τρόπο τα όποια ζητήματα, επιβεβαιώνεται, όπως συνέβη πριν από έναν περίπου μήνα, όπου μιλώντας στην τηλεόραση Best, επεσήμανε πως ο ιός, περνάει… στο έμβρυο από τη μητέρα, γεγονός που -δυστυχώς- αποδείχθηκε περίτρανα λίγες ημέρες αργότερα, όταν γεννήθηκε στο «Αττικό Νοσοκομείο» το πρώτο θετικό στον κορωνοϊό νεογνό. «Ο πλακούντας δεν είναι αδιαπέραστος στους ιούς», ανέφερε ο Πέτρος Νικολαΐδης, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και καλώντας τους πολίτες, όχι μόνο τους νέους γονείς, να είναι πολύ προσεκτικοί.
Στο σημείο αυτό, ξεχωριστές ήταν οι αναφορές του στον εμβολιασμό, τονίζοντας πως «το εμβόλιο θα μας προστατεύσει μεν, αλλά δεν προφυλάσσει τους άλλους» και καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν στο σύνολό τους, αφού όσο αφήνουμε μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο, ο ιός θα μεταλλάσσεται και πολύ σύντομα θα βγάλει νέες μεταλλάξεις που δε θα καλύπτονται από το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Ο ιός πλέον, δεν έχει σχέση με τον αρχικό ιό, μεταλλάσσεται και επιτίθεται με διαφορετικό τρόπο. Το εμβόλιο, «χτυπά» απόλυτα το συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά είναι πολύ πιο διεισδυτικό», ανέφερε ο διακεκριμένος καθηγητής, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι, αφού όπως προβλέπεται, ανάμεσα σε 10 άτομα με τον καινούριο ιό χωρίς μάσκα, σε μισή ώρα θα έχουν κολλήσει τουλάχιστον οι 8! Αυτή τη στιγμή βέβαια, δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» τον εμβολιασμό των εγκύων, οι οποίες είναι σε μια κατάσταση μεγάλης αδυναμίας, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε… καταστολή.
«Σε αυτή τη φάση εμβολιασμού, οι έγκυες δεν εμβολιάζονται ενώ ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα, είναι απαραίτητη η προφύλαξη (μάσκες, κοινωνική απόσταση) και η διαρκής παρακολούθηση από γυναικολόγο και ειδικό εμβρύο», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, που θεωρείται ιδρυτής της Ιατρικής Εμβρύου στην Ελλάδα και με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό, έχοντας μόνο στην Καλαμάτα παρακολουθήσει πάνω από 5.000 έμβρυα, συνιστά μεγάλη προσοχή και εντατική επίβλεψη και των δύο ασθενών, τόσο της εγκυμονούσας μητέρας όσο και του εμβρύου.