Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Αύξηση στις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εξωτερικού στράφηκαν οι Έλληνες τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Βέβαια πουλήθηκαν και καινούργια αυτοκίνητα κάποια εκ των οποίων ανήκουν στην πολυτελή κατηγορία. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο πουλήθηκε μια BENTLEY, μια JAGUAR, ένα TESLA και εννέα PORSCHE.

Συνολικά τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 16.170 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), δηλαδή 24,7% λιγότερα από τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν.

Υποχώρηση πωλήσεων, -συνδέεται με τις επιπτώσεις στην κατανάλωση λόγω της πανδημίας- η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση κατά 37,9%, που κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων.

Με την ποσοστιαία πτώση στις πωλήσεις καινούργιων επιβατηγών αυτοκινήτων να ανέρχεται στο 39,5% -πουλήθηκαν μόλις 13.714 αυτοκίνητα- ενώ οι πωλήσεις μεταχειρισμένων επιβατηγών αυτοκινήτων εξωτερικού κινήθηκαν οριακά ανοδικά στο +0,1%.

Η κατηγορία που εμφάνισε αύξηση πωλήσεων, σε μια αγορά η οποία συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, ήταν αυτή των φορτηγών. Πουλήθηκαν συνολικά 2.382, δηλαδή 3,6% περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 10,4% των πωλήσεων μεταχειρισμένων φορτηγών γιατί η αγορά καινούργιων υποχώρησε κατά 9,1%.

Ενδιαφέρον έχει όμως πως κινήθηκε η αγορά της Αττικής, στην οποία πραγματοποιήθηκε κοντά στο 50% των πωλήσεων αυτοκινήτων. Στην Αττική λοιπόν πουλήθηκαν 8.218 αυτοκίνητα, δηλαδή 30,9% λιγότερα από πέρυσι, λόγω και της μείωσης κατά 41,8% των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων.

Ωστόσο η αγορά μεταχειρισμένων κινήθηκε ανοδικά καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων κατά 12,6%. Κατά 13,8% ενισχύθηκαν οι πωλήσεις μεταχειρισμένων επιβατηγών αυτοκινήτων, και κατά 10,8% φορτηγών.

Πως όμως διαμορφώθηκαν τα μερίδια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, με βάση τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιούνιο; Η ΤΟΥΟΤΑ πούλησε το 13% των καινούργιων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν τον Ιούνιο, η Volkwagen το 9%, 7,3% η Peugeot, 7,2% η Hyundai, 7,1% η Nissan, 5,9% η Opel, 5% η Suzuki, 4,6% η Skoda, 4,5% η BMW, το 4% η FORD και το 32,4% οι λοιποί.

Το πρώτο εξαμήνου κυκλοφόρησαν 79.338 αυτοκίνητα (καινούργια και μεταχειρισμένα εξωτερικού), δηλαδή 39.187 λιγότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2019, σημειώνοντας ποσοστιαία πτώση 33,1%, με τις πωλήσεις καινούργιων να έχουν καταγράψει υποχώρηση 43,6% και μείωση 17,8% οι πωλήσεις μεταχειρισμένων.

Όπως και τον Ιούνιο, έτσι και σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε η κατηγορία επιβατηγών αυτοκινήτων (-40,2% στο σύνολο και -46,8% των καινούργιων), οι πωλήσεις λεωφορείων υποχώρησαν 26,9% (στο -50,5% διαμορφώθηκε η πτώση στα καινούργια) ενώ τις μικρότερες απώλειες εμφάνισε η κατηγορία των φορτηγών όπου οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 8,3% στο σύνολο, μείωση 6,9% κατεγράφη στα καινούργια και πτώση 9,6% στα μεταχειρισμένα.

πηγή: capital.gr