Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Βάσεις στα Πανεπιστήμια: Ανατροπές και εκπλήξεις στα «ρετιρέ» και τα… υπόγεια των ΑΕΙ

Αντίστροφα μετρούν οι χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς πολλοί υποψήφιοι παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλίσει υψηλές βαθμολογίες, δεν γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα τμήματα της αρεσκείας τους.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» υπάρχουν νέες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων για όλα τα επιστημονικά πεδία. Η πτώση, σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 1.000 μόρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρία στα τέσσερα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας αναμένεται να εμφανίσουν πτώση των βάσεών τους (από 300 έως και 1.000 μόρια) φέτος.

Διαφοροποιήσεις από πεδίο σε πεδίο

Η εικόνα για την πορεία των βάσεων ωστόσο, δεν θα είναι ενιαία για όλα τα επιστημονικά πεδία. Οσο καθοδική όμως θα είναι η πορεία των «αριθμών» στα τρία πρώτα επιστημονικά πεδία, τόσο ανοδική φαίνεται ότι θα είναι στο 4ο Πεδίο των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Η πτώση των βάσεων στο μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης φαίνεται πως θα είναι εντυπωσιακή αφήνοντας εκτός τμημάτων πρώτης επιλογής αρκετούς υποψηφίους.

Το 25% των φοιτητών θα εισαχθεί με βαθμούς κάτω της βάσης

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο που αφορά στα αποτελέσματα των πανελλαδικών, έρχεται στο προσκήνιο και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού. Και αυτό διότι,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  ένας στους τέσσερις υποψήφιους φοιτητές αναμένεται να μπει φέτος στα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ως αποτέλεσμα της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ της χώρας, που παραδοσιακά υποδέχονταν κάθε χρόνο φοιτητές με χαμηλές βαθμολογίες.

Πότε θα ανακοινωθούν

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις βάσεις εισαγωγής, αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου, ή το αργότερο την Τετάρτη 28 του μήνα. Την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο).

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με την εφημερίδα τα «ΝΕΑ» έχουν ως εξής:

  • Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των ανθρωπιστικών σπουδών, όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν σαφή πτώση, η οποία ωστόσο ως τάση διατρέχει όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Η πτώση των βάσεων πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 300 μόρια στις νομικές σχολές, ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σχολές ψυχολογίας,
  • Στο 2ο Πεδίο, των θετικών επιστημών, αναμένεται ότι θα έχουμε μια αξιοσημείωτη πτώση βάσεων σε όλα τα πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς και τα νέα τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας, χημικών μηχανικών, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω πτώσης των βάσεων στις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου.Πάντως, σε μια σειρά από νέα πανεπιστημιακά τμήματα που προέκυψαν από τη συνένωση ΤΕΙ ή απλά τη μετονομασία ΤΕΙ σε πανεπιστήμια (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – πρώην ΤΕΙ Κρήτης), είναι προφανές ότι θα γίνουν δεκτοί φέτος υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, αρκετά κάτω από τη βαθμολογική βάση των 10.000 μορίων.
  • Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των επιστημών υγείας, αναμένεται  πτώση βάσεων με την Ιατρική Αθήνας να κινείται κάτω από το όριο των 19.000 μορίων.   Καθοριστικό ρόλο για την πτώση των βάσεων στο πεδίο αυτό έπαιξαν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Χημείας. Στο μάθημα αυτό άλλωστε καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποτυχόντων ως αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων θεμάτων που επέλεξε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
  • Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των οικονομικών επιστημών και επιστημών πληροφορικής αντιθέτως, αναμένουμε άνοδος βάσεων στα περισσότερα τμήματα.  Η άνοδος αυτή τοποθετείται κυρίως στις οικονομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.