Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Βάσεις 2017: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα, όλα τα φετινά παράδοξα

Νομικές και Ιατρικές σχολές παρέμειναν για μια ακόμη χρονιά «κλασικές αξίες», ωστόσο κατά τα άλλα, οι υποψήφιοι επέλεξαν

σχολές που οδηγούν σε παραγωγικά επαγγέλματα, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των βάσεων, χθες. 

Αυτές που εκτοξεύτηκαν και αυτές που καταποντίστηκαν

Θεαματική άνοδο από τη μιά και θεαματική πτώση από την άλλη, σε ορισμένες σχολές, ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς. Παιδαγωγικές σχολές εκτοξεύτηκα από 500 έως 1.200 μόρια καθώς εκτινάχθηκε η ζήτηση, ενώ από την άλλη, οικονομικά τμήματα έπεσαν ακόμη και κατά 1.300 μόρια! «Παρατηρείται το εντυπωσιακό γεγονός παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια» σημειώνει ο Γ. Χατζητέγας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.
Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και ορισμένες σχολές του Εμπορικού Ναυτικού. 

Σταθερές οι περιζήτητες σχολές 

Οσον αφορά τις Νομικές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, περίπου, με πέρυσι, καθώς η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια. Οσον αφορά στις ιατρικές, αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια.

Πτώση 500 μορίων στο 2ο πεδίο

Στις σχολές του 2ο Επιστημονικού Πεδίου και κυρίως στις Μαθηματικές, σημειώθηκε πτώση, κατά μέσο όρο 500 μορίων. Από την άλλη, όμως, οι σχολές με τις μικρότερες βάσεις, αυτού του πεδίου πάντα, σημείωσαν άνοδο ακόμη και κατά 3.000 μόρια! 

Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι ουσιαστικά η πρόσβαση σε αυτό το πεδίο είναι ελεύθερη αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.

Τα παράδοξα 

Στα «παράδοξα», που πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάνουν τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αντιθέτως τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.

Με 2,9 μπαίνεις στο ΤΕΙ

Το βαθμολογικό κατώφλι για φέτος στις βάσεις εισαγωγής ήταν το 2,9 στα ΤΕΙ και το 4 στα ΑΕΙ…

Στη Ζάκυνθο με… 2.956

Ταυτόχρονα, ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ παρατηρείται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με 2.956 μόρια, ενώ ο περσινός χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ ήταν 1.560 και συγκεκριμένα, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ιταλική φιλολογία με 4.006 μόρια 

Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΑΕΙ σημειώνεται στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ με 4.006 μόρια, εν συνεχεία στην Ισπανική Φιλολογία με 5.600 μόρια και ακολούθως στη στη Γαλλική Φιλολογία του ΑΠΘ με 6.596 μόρια.

Ούτε πάνω ούτε κάτω

Την ίδια στιγμή, μόλις δύο σχολές κατάφεραν να παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2016. Η Βιολογία Αθήνας με 18.335 μόρια και τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας με βάση 17.793.

Πόσοι μπήκα σε σχολές; 

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Πηγή:  iefimerida.gr