Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Βήματα… προς την πρόσβαση των ΑμεΑ σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας

Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του Καλαματιανού πρωταθλητή του τένις με αμαξίδιο Γιώργου Λαζαρίδη, ο οποίος με αφορμή το… άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook καυτηρίασε το γεγονός της προβληματικής έως και καθόλου πρόσβασης σε πολλούς εξ αυτών, των ατόμων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα. Σε πρώτο πλάνο προφανώς, το Κάστρο της Καλαμάτας, αλλά και το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με τα… ευχάριστα, να έρχονται από τον σχολιασμό της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελίας Μηλίτση.

ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΣΤΗΝ
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ
ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

«Αγαπητέ Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ιδιαίτερα τα κάστρα, μνημεία αμυντικού χαρακτήρα και επομένως απόκρημνα, δεν είναι εύκολο να γίνουν προσβάσιμα. Ωστόσο, στο Κάστρο Καλαμάτας ήδη ολοκληρώθηκε πέρυσι η πρόσβαση μέχρι την κεντρική είσοδο ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και διαβιβάστηκε στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για έγκριση, η μελέτη βελτίωσης της προσβασιμότητας μέχρι το θέατρο. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της. Σήμερα μάλιστα, παραλάβαμε και ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο πρόσβασης με ειδική ράμπα για την περιήγηση των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα στην αρχαία Μεσσήνη. Πριν από τρία χρόνια τοποθετήσαμε ράμπα πρόσβασης στο Νιοκαστρο Πύλου, ενώ άμεσα, θα ξεκινήσει η μελέτη για διαδρομή περιήγησης ΑμεΑ στο κάστρο Μεθώνης», σχολίασε απαντώντας στον δημοτικό σύμβουλο και γνωστό αθλητή του τένις με αμαξίδιο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΤΟΥ Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ

«Με το «άνοιγμα» των αρχαιολογικών χώρων και την έναρξη των εκδηλώσεων, λαμβάνω email με προσκλήσεις ώστε να παρακολουθήσω διάφορες εκδηλώσεις- παραστάσεις. Όπως και στο Κάστρο της Καλαμάτας. Ευχαριστώ αρχικά που με σκέφτονται και με προσκαλούν. Τιμή μου. Αναρωτιέμαι όμως αν μπορώ να πάω ως εκεί, να παραβρεθώ και να τις παρακολουθήσω. Το Κάστρο της Καλαμάτας είναι προσβάσιμο…; Έχω χάσει κάτι; Από όσο γνωρίζω και παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ενέργειες, δράσεις, πρωτοβουλίες, οι όποιες υποσχέσεις, έχουν μείνει στα «χαρτιά». Να ένας στόχος, ένα όνειρο, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας, τον νομό μας κάνοντας τα αυτονόητα, να μας κάνει καλύτερους, να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Προσβασιμότητα ΚΑΙ σε κάθε χώρο πολιτισμού».