Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Βατερλό σε εστίαση και τουρισμό: Χάθηκαν 3 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2020 – Επιστροφή στα επίπεδα του …1997

Τα στοιχεία από το “μέτωπο” της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα είναι σοκαριστικά: το -16% στο ΑΕΠ που ακούστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος ύψους 8 δις. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Έσοδα άνω των τριών δις. ευρώ που “μοιράζονταν” οι επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου αναμένεται ότι θα πέσουν σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια φέτος με την απώλεια να υπερβαίνει και το 80% ενώ οι απώλειες εσόδων από το σύνολο των επιχειρήσεων προβλέπεται ότι θα φτάσει (ή και θα ξεπεράσει) τα 15 δις. ευρώ.

Με αυτή την πρωτόγνωρη ύφεση σε επίπεδο τριμήνου, η χώρα επιστρέφει στα επίπεδα του μακρινού 1997 καθώς από τότε είχε η χώρα να εμφανίσει τριμηνιαίο ΑΕΠ περίπου 40 δις. ευρώ για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Στο β’ τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 48,6 δις. ευρώ και η “προσγείωση” του στα επίπεδα των 40 δις. ευρώ θα μας φέρει στα επίπεδα που είχε το ΑΕΠ -σε τριμηνιαία βάση- πριν από 23 χρόνια. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε ΑΕΠ της τάξεως των 40 δις. ευρώ για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, ήταν στο β’ τρίμηνο του 1996 (39 δις. ευρώ) και στο β’ τρίμηνο του 1997 (40,9 δις. ευρώ).

Στο β’ τρίμηνο του 2019, όλες οι επιχειρήσεις της χώρας μοιράστηκαν έσοδα της τάξεως των 73,9 δις. ευρώ που είναι και το 2ο μεγαλύτερο ποσό του συγκεκριμένου έτους (σ.σ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις έφτασαν στα 66,9 δις. ευρώ, στο γ’ τρίμηνο στα 77 δις. ευρώ και στο 4ο τρίμηνο στα 74,26 δις. ευρώ. Μόνο τον Απρίλιο, και μόνο από τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, έχουν λείψει φέτος 6,7 δις. ευρώ. Πολύ μεγάλη ζημιά αναμένεται να καταγραφεί και στα στοιχεία του Μαίου καθώς η οικονομία άνοιγε σταδιακά κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Όσο για τον Ιούνιο, θα είναι και αυτός πτωτικός καθώς στον κύκλο εργασιών θα αποτυπωθεί η αβεβαιότητα που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά.

Το “βαρόμετρο” και για την συνολική εικόνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο, θα είναι το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο αλλά και ο κλάδος της μεταποίησης. Στο β’ τρίμηνο του 2019 ο κλάδος της μεταποίησης “τζιράρισε” 14,07 δις. ευρώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο, τα έσοδα έφτασαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα 31,5 δις. ευρώ.

Τον Απρίλιο -πολύ δύσκολος μήνας λόγω του καθολικού lockdown- η μεταποίηση (και μόνο με βάση την εικόνα των εταιρειών με διπλογραφικά βιβλία) είδε τις πωλήσεις να περιορίζονται από τα 5,31 δις. ευρώ στα 3,54 δις. ευρώ ενώ στα λιανικά εμπόριο είχαμε καθίζηση από τα 7,9 δις. ευρώ στα 5,6 δις. ευρώ.

Όσον αφορά στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης όπου οι προσδοκίες για τα έσοδα κατά το φετινό 2ο τρίμηνο είναι πολύ χαμηλές, τα έσοδα στο περυσινό β’ τρίμηνο είχαν ανέλθει στα 3,29 δις. ευρώ. Μόνο τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων έχει ξεπεράσει το 85% κάτι που σημαίνει ότι στο β’ τρίμηνο δύσκολα θα συγκεντρωθούν έσοδα άνω του 1 δις. ευρώ.

Μεγάλη ανησυχία για τον δείκτη της ανεργίας

Μεγάλη ανησυχία και για το τι θα “δείξει” ο δείκτης της ανεργίας. Η πτώση στο 14% για τον μήνα Μάρτιο αποτελεί “στατιστικό παράδοξο” και οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνεργοι, λόγω καραντίνας, δεν μπορούσαν να είναι διαθέσιμοι για δουλειά και ως εκ τούτου κατατάσσονταν στατιστικά στους οικονομικά μη ενεργούς.

Κάτι αντίστοιχο θα “δείξουν” και τα στοιχεία του Απριλίου. Τον Ιούνιο όμως, η ανεργία αναμένεται να φουντώσει καθώς εκτός από τις όποιες απολύσεις, θα υπάρχει και το φαινόμενο της κατακόρυφης μείωσης των εποχικών προσλήψεων.

www.news247.gr