Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Βγήκαν οι πρώτοι τιμοκατάλογοι για τις ελιές Χαλκιδικής, μεγαλοκαρπία και κάθετη πτώση παραγωγής αναμένεται στις Καλαμών

Κάθετα μειωμένη εξαιτίας, κυρίως των δακοπροσβολών, της παρενιαυτοφορίας και των πολλών χαλαζοπτώσεων που έπληξαν το καλοκαίρι τις βασικές παραγωγικές ζώνες της χώρας, παρά το γεγονός μάλιστα ότι παρατηρήθηκε καλή σχετικά ανθοφορία, αναμένεται η νέα σοδειά της ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Το χαρακτηριστικό της επερχόμενης σεζόν φαίνεται πως θα είναι τα «μεγάλα μεγέθη», εν αντιθέσει με πέρσι, όπου σε μεγάλο βαθμό οι καρποί ήταν πολύ μικροί, με αποτέλεσμα να καταστούν μη εμπορικοί. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι παραγωγοί αναμένουν να διαμορφωθεί ένα καλό σκηνικό αναφορικά με τις τιμές, ώστε να βγάλουν σε πέρας, τα ιδιαίτερα αυξημένα φέτος, καλλιεργητικά έξοδα. Εν τω μεταξύ βγήκαν οι πρώτοι τιμοκατάλογοι για τις πράσινες ελιές Χαλκιδικής, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 60 λεπτών και 1,35 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται η κατάσταση ανά περιοχή:

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που πρωτοπορεί σε όγκο παραγωγής, αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής, λόγω των πολλών χαλαζοπτώσεων, αλλά και του δάκου, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει από τώρα, αν θα υπάρξει και γλοιοσπόριο, όπως τα προοηγούμενα χρόνια, λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας που επικρατούν στην περιοχή.

Ο παραγωγός Αλέξανδρος Τσίπρας, από την περιοχή του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, που καλλιεργεί 150 στρέμματα με ελιές Καλαμών μας σημείωσε τα ακόλουθα: «Φέτος είναι περίεργη χρονιά για την ελιά Καλαμών. Η καρπόδεση ήταν μέτρια προς… καλή, αλλά οι πολλές βροχές στα τέλη του Μαΐου, έφεραν νωρίς το δάκο στον καρπό. Επίσης, από το νομό, ανάλογα την περιοχή, πέρασε και χαλάζι δυο και τρεις φορές, οπότε πιστεύω ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη ενδεχομένως και στο μισό σε σχέση με πέρσι».

Όσον αφορά στα κιλά «σίγουρα θα είμαστε στο μισό σε επίπεδο νομού εν συγκρίσει με πέρσι», λέει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «από άποψη μεγεθών θα πάμε πολύ καλύτερα». «Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα εκτιμώ», προσθέτει.

Πάντως, ο Αλέξανδρος Τσίπρας, από το Ευηνοχώρι ανησυχεί και για τυχόν εμφάνιση γλοιοσπόριου στις Καλαμών φέτος, καθώς οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν, οι συνεχείς βροχές, οι υγρασίες κ.λπ. το ευνοούν. «Εφόσον έχουμε δάκο, είναι πολύ πιθανόν να αναπτυχθούν και μύκητες», συμπληρώνει.

Νομός Κορινθίας

Στην περιοχή της Κορινθίας, όπως μας ανέφερε ο παραγωγός-μεταποιητής, κ. Χρήστος Καμπούρης «η παραγωγή αναμένεται γενικά πολύ μειωμένη. Οι συνεργαζόμενοι με εμάς παραγωγοί μας ανέφεραν ότι περιμένουν μια μείωση τουλάχιστον 60% μείον σε σχέση με πέρσι». Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Καμπούρης «όσα λιοστάσια έχουν καρπό, αυτός φαίνεται πως θα είναι αρκετά χοντρός, δηλαδή 140 κομμάτια και πιθανόν και πιο μεγάλα (120 κομμάτια ανά κιλό)».

Και στην περιοχή της Κορινθίας οι προσβολές από το δάκο είναι καλές και φαίνεται πως θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της παραγωγής.

Νομός Φθιώτιδας

Αρκετά μικρότερη αναμένει τη νέα σοδειά ελιάς Καλαμών στο νομό Φθιώτιδας, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), κ. Γιώργος Ντούτσιας, που καλλιεργεί ελιές Καλαμών, αλλά και Αμφίσσης στην περιοχή. Όπως μας εξηγεί «υπάρχει πολύς δάκος στην περιοχή μας, αλλά εκτός αυτού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πολύς καρπός στα δέντρα, ενώ έπεσαν και μερικά χαλάζια, αλλά περιορισμένα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι καθαροί καρποί στην Καλαμών, που θα μαζευτούν, θα είναι σίγουρα, μεγάλα και εμπορικά μεγέθη», σε αντίθεση με πέρσι, που παρατηρήθηκε μικροκαρπία λόγω της ξηρασίας της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Σε σχέση με την πράσινη Αμφίσσης, της οποίας ξεκίνησε το μάζεμα ο κ. Ντούτσιας εκτιμά ότι «στο νομό Φθιώτιδας η παραγωγή αναμένεται περί τους 50.000 τόνους», όταν σε μια καλή χρονιά, η παραγωγή φτάνει και τους 150.000 τόνους.

Υπόλοιπες περιοχές

Όπως μας ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης από την Χαλκιδική «από την εικόνα που έχω, καθώς στην περιοχή μας δεν έχει πολλές Καλαμών, θεωρώ ότι θα είναι πολύ μικρή η παραγωγή», ενώ κάτι τέτοιο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία και για το νομό Λακωνίας, αλλά και τη Μεσσηνία.

Οι πρώτες τιμές για τις πράσινες

Σε σχέση με τις πράσινες ελιές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου κυκλοφόρησαν οι πρώτοι κατάλογοι με τιμές από 60 λεπτά έως και 1,35 ευρώ το κιλό (110 κομμάτια/κιλό). Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΑΣ Σημάντρων, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης «πιστεύω ότι θα ανεβούν κι άλλο οι τιμές τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες υπάρχουν και έμποροι που παίρνουν «σκούπα», όλα τα μεγέθη δηλαδή τις ελιές Χαλκιδικής, με 1,20 ευρώ το κιλό.

Πέρσι υπενθυμίζεται η ανώτερη τιμή για τις πράσινες στο άνοιγμα ήταν το 1 ευρώ το κιλό.

Αλέξανδρος Μπίκας

www.agrotypos.gr