Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

«Βουλιάζει» η Γερμανία: Υφεση – ρεκόρ λόγω του κορωνοϊού

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε βουτιά το πρώτο τρίμηνο με τον μεγαλύτερο ρυθμό της από το 2009, ενώ αναμένονται χειρότερα έως τα μέσα της χρονιάς, αν και αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο από τον κοροναϊό καλύτερα από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ όπου η εμφάνιση του ιού προκάλεσε μεγαλύτερη αναταραχή.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση ήταν η μεγαλύτερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία και η δεύτερη μεγαλύτερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Προβλεψεις για συρρίκνωση 10%

Όπως σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ, η Γερμανία δεν προχώρησε σε lockdown πριν από τα μέσα Μαρτίου, άρα το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων από αυτούς τους περιορισμούς θα γίνει εμφανές στο δεύτερο τρίμηνο καθώς κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση παραμένουν κλειστοί.

Για εκείνη την περίοδο αναμένεται ευρέως οικονομική συρρίκνωση 10%, αν και το «ακριβές μέγεθος της βουτιάς εξαρτάται εν μέρει από τη χαλάρωση των περιορισμών στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπάακμαν, αξιωματούχος της Destatis.

«Εάν τα σημερινά αποτελέσματα είναι το αποτέλεσμα δύο εβδομάδων lockdown, τρεις ακόμα εβδομάδες lockdown και μια πολύ σταδιακή άρση κάποιων μέτρων δεν αποτελούν καθόλου καλό οιωνό για το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρωζώνη.

Βαθιά ύφεση

Η εικόνα αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη φέτος με τη βαθύτερή της ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι προοπτικές, ωστόσο, είναι δυσμενέστερες για άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου αντίστοιχα οι θάνατοι λόγω του κοροναϊού ξεπέρασαν τους 27.000 και τους 31.000 και οι οικονομίες συρρικνώθηκαν κατά 5,8% και 4,7% το πρώτο τρίμηνο.

Στη Γερμανία, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ που τέθηκε έγκαιρα σε εφαρμογή καθώς και ένα ισχυρό σύστημα υγείας –παρά τον σχετικά παρόμοιο αριθμό συνολικών κρουσμάτων— βοήθησαν οι θάνατοι να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο των 8.000, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Τα 16 κρατίδια της χώρας επέλεξαν επίσης να επιτρέψουν σε εργοστάσια και εργοτάξια να παραμείνουν ανοικτά και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κατασκευαστική δραστηριότητα –που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της οικονομίας— αυξήθηκε κατά 1,8% τον Μάρτιο.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ύστερα από ανάπτυξη 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Destatis.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

www.in.gr