Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Βούλγαροι και Έλληνες οι περισσότεροι που στερήθηκαν βασικά αγαθά το 2017

Θλίψη προκαλούν για μία ακόμα φορά τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων, καθώς το 2017 το 21,1% των πολιτών στη χώρα στερήθηκαν υλικά αγαθά.

Η Ελλάδα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά υλικής στέρησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία, όπου το ποσοστό των πολιτών που είχαν σοβαρή υλική στέρηση το 2017 ανήλθε στο 30%.

Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά αν εξετάσει κανείς τι συνθέτει την έννοια «σοβαρή υλική στέρηση» που μετρά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Πρόκειται για την αδυναμία των πολιτών να αντέξουν οικονομικά τουλάχιστον τέσσερα πράγματα από την παρακάτω λίστα:

  • Να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως
  • Να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό
  • Να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα
  • Να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση
  • Να έχουν πλυντήριο ρούχων
  • Να συντηρήσουν το κόστος ενός αυτοκίνητου
  • Να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού
  • Να έχουν τηλέφωνο
  • Να έχουν τηλεόραση

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017 , 33 εκατ. άνθρωποι ή το 6,7% του πληθυσμού βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, ακολουθεί η χώρα μας και έπονται οι Ρουμανία με 19,4% και η Ουγγαρία με 14,5%.

Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της Ρουμανίας, η οποία το 2016 ήταν στη δεύτερη θέση της λίστας της Eurostat με ποσοστό 23,8%. Το ποσοστό σοβαρής υλικής στέρησης μειώθηκε σε αρκετές χώρες, όπως στην Ιταλία (από 12,1% σε 9,2% ή -2,9%), την Κροατία (από 12,5% έως 10,3% , ή -2,2 ποσοστιαίες μονάδες), τη Βουλγαρία (από 31,9% σε 30,0% ή -1,9%) και την Κύπρο (από 13,6% σε 11,7% ή -1,9%).

Εξαίρεση αποτελεί η Δανία όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,5% ωστόσο παραμένει εξαιρετικά χαμηλά στο 3,1%. Τα μικρότερα ποσοστά στερήσεων βιώνουν οι πολίτες στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες.

Το 21,1% των Ελλήνων το 2017 αντιμετώπιζε σοβαρές υλικές στερήσεις. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπως φαίνεται στον πίνακα της eurostatΤο 21,1% των Ελλήνων το 2017 αντιμετώπιζε σοβαρές υλικές στερήσεις. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπως φαίνεται στον πίνακα της eurostat. Πηγή: iefimerida.gr