Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Βραβεύθηκε η «ψηφιακή» Καλαμάτα στο συνέδριο Sm@Rt Cities – Digit@L Citizens

Στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, όπου διοργανώνεται το 3ο ετήσιο διήμερο Συνέδριο «Sm@rt Cities – Digit@l Citizens» (6 και 7 Ιουνίου) με βασικό θεματικό άξονα: «Think Sm@rt: Οι Ελληνικές Πόλεις μπροστά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας παρέλαβε βράβευση για την πόλη. Η Διάκριση για την Καλαμάτα αναφέρει ότι αυτή «αναδεικνύεται ως Τιμώμενη Πόλη για το σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη υλοποίηση περιβάλλοντος ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών στους δημότες και τις επιχειρήσεις μέσω ευρυζωνικών δικτύων και κινητών επικοινωνιών».

Αυτό το πρώτο βραβείο προστίθεται στις πρώτες πανελλήνιες βραβεύσεις που έχει παραλάβει ο Δήμος Καλαμάτας για το νέο Δημαρχείο, οι οποίες αντιστοιχούν στα βραβεία Οικόπολις 2017 και Best City 2017, καθώς και στην ανάδειξη της Καλαμάτας από τους πολίτες, στο πλαίσιο έρευνας της οργάνωσης WWF, στην πρώτη θέση πανελλαδικά για το πράσινο μέσα στην πόλη.
Στην κατάμεστη από εξειδικευμένο ακροατήριο και δημοσιογράφους αίθουσα του ξενοδοχείου Royal Olympic, ο Δήμαρχος έλαβε το λόγο στο πλαίσιο του συνεδρίου και ανέφερε τα εξής, με την ευκαιρία βράβευσης της Καλαμάτας, την οποία όσοι μετείχαν στο συνέδριο χειροκρότησαν θερμά:
«Ευχαριστούμε για την επιλογή της Καλαμάτας, στην οποία καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που εξελίσσεται, βελτιώνεται και γίνεται όλο και πιο ελκυστική μέσα στην οικονομική κρίση και σε αυτό αποφασιστικά έχουν βοηθήσει οι νέες τεχνολογίες.
Συγκεκριμένα:

1. ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Α. Στην πόλη λειτουργεί μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών (MAN) από το 2009, που διασυνδέει δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.
Β. Λειτουργεί, επίσης, δίκτυο πρόσβασης οπτικών ινών νέας γενιάς, της εταιρείας WIND, που καλύπτει πάνω από το 90% των νοικοκυριών της πόλης. Η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που καλύπτει τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020 για τις διαδικτυακές ταχύτητες. Αυτό το δίκτυο δημιουργεί, πράγματι, εξαιρετικές προοπτικές για την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και για την οικονομική ανάπτυξη.
Γ. Επίσης, υπάρχει δημοτικό δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο internet 60 κόμβων.

2. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

Α. Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση του οδοφωτισμού της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων με αντικατάσταση 15.000 λαμπτήρων και συνολική αλλαγή του οδοφωτισμού (και ιστών) σε πολλούς δρόμους. Το σύστημα θα περιέχει ψηφιακό σύστημα ελέγχου λειτουργίας και διαχείρισης ενέργειας ανά φωτιστικό και ανά ομάδες φωτιστικών. Το σύστημα θα μετράει και θα απεικονίζει την κατανάλωση ενέργειας και θα επιτρέπει την αυξομείωσή της, ώστε να βελτιστοποιείται το επίπεδο φωτισμού. Το σύστημα ελέγχου ενέργειας θα εγκατασταθεί και σε 10 ακόμα κτήρια ή άλλα σημεία κατανάλωσης του Δήμου. Επίσης, υπάρχει ψηφιακό σύστημα προληπτικής συντήρησης, που αποτελεί μια πλήρη λύση ηλεκτρονικής διαχείρισης πόρων και υποδομών και μπορεί να καλύψει το σύνολο των υποδομών του Δήμου. Έχουμε προβλέψει ότι θα καλύψουμε την επέκταση του συστήματος στα τμήματα Συντήρησης Κτηρίων, Αθλητικών Χώρων και Πρασίνου. Αυτό το μεγάλο έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.
Β. Ακόμη, λειτουργεί συγκοινωνιακή πλατφόρμα (itravel.kalamata.gr) για τις μετακινήσεις στην πόλη (με όλα τα μέσα μεταφοράς και τα αστικά λεωφορεία), καθώς και την πληροφόρηση για τα κυκλοφοριακά συμβάντα.
Γ. Η σε εξέλιξη προγραμματική συμφωνία με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND, για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Αυτό αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση σε «έξυπνες» εφαρμογές και «έξυπνα συστήματα», που θα αγγίξουν πολλές πτυχές της ζωής στην πόλη.
Δ. Τέλος, στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση κατασκευής εφαρμογών εικονικής περιήγησης στην πόλη και σε μουσεία, καθώς και η διάθεση ανοικτών δεδομένων, πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου (έργο ΒΑΑ). Η ανοικτή διάθεση τέτοιων δεδομένων αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον των εταιρειών για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την πόλη.

3. Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Α. Δημαρχείο
Το νέο Δημαρχείο εγκαινιάστηκε το 2017 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο κτήριο, με τη μεγαλύτερη εγκατάσταση γεωθερμίας σε δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα. Όλα τα συστήματα του κτηρίου (θέρμανση, ψύξη, φωτισμός κ.λπ.) ελέγχονται και ρυθμίζονται ηλεκτρονικά, ενώ υπάρχει επιπλέον ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο κτήριο. Το κτήριο, επίσης, περιέχει ένα σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από το Δήμο.
Β. Ο Δήμος διαθέτει πληροφοριακές εφαρμογές για τη διαχείριση μεγάλου μέρους των διαδικασιών που ακολουθούν οι Υπηρεσίες του (οικονομικές και διοικητικές εφαρμογές, διαχείριση αποθήκης, έργων, οχημάτων κ.λπ.). Επίσης, διαθέτει ψηφιοποιημένο αρχείο σε μεγάλο βαθμό για πολλές από τις Υπηρεσίες του, ψηφιοποιεί και διακινεί ηλεκτρονικά έγγραφα από το 2011, διαθέτει ψηφιακές υπογραφές για όλους τους υπαλλήλους του και, βέβαια, αυτά τα συστήματα είναι υπό συνεχή βελτίωση.
Γ. Ο Δήμος παρέχει απευθείας στους πολίτες διάφορες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας του, ηλεκτρονική παράδοση πιστοποιητικών Αστικής Κατάστασης, ηλεκτρονικές πληρωμές για τις οφειλές τους στο Δήμο, καθώς και έκδοση εισιτηρίων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Δ. Δημοτικά Parking
Ε. Ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης

4. ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Α. ΦΑΡΙΣ

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η χρήση κάθε ψηφιακής δυνατότητας αξιοποιούνται και υποστηρίζουν μεγάλες πολιτιστικές δράσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και ο Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών.

Β. ΔΕΥΑΚ
• Χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες (ipad) και σύγχρονες εφαρμογές για τις υδρομετρήσεις, που τεκμηριώνουν την εγκυρότητα των μετρήσεων και βελτιστοποιούν τις διαδρομές υδρομέτρησης μέσω GIS
• Έχει καταχωρίσει το δίκτυο ακαθάρτων σε GIS
• Παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληρωμής και ασύγχρονης προσωποποιημένης πληροφόρησης (e-bill) μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας της
• Διαθέτει πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού και των Αντλιοστασίων Ύδρευσης και Αποχέτευσης μέσω τηλεμετρίας (σύστημα SCADA)
• Ετοιμάζεται να εγκαταστήσει σύστημα τηλεμετρίας των υδρομετρητών για όλα τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας σε δίκτυο χαμηλής συχνότητας (LORA) – τεχνολογία τελευταίας γενιάς
• Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση με ποσό 1.858.140 € για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (Τηλε-έλεγχος/Τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα διανομής νερού της ΔΕΥΑ Καλαμάτας με σκοπό τον πλήρη έλεγχο των διαρροών και της κοστολόγησης του νερού».