Συγκεκριμένα, ένα η διαρροή απόρρητου εγγράφου του Άγγλου Υπουργού Πολιτισμού προς τα μουσεία της χώρας, που φιλοξενούν ξένους θησαυρούς αναφέρει πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν έχει καμιά πρόθεση να αφαιρέσει «αμφιλεγόμενα», όπως λέει αντικείμενα από μουσεία και γκαλερί που χρηματοδοτούνται από κρατικά κονδύλια, όπως είναι άλλωστε και το Βρετανικό Μουσείο.

Σύμφωνα με την Telegraph, ως «αμφιλεγόμενα» στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μαζί με τα γλυπτά της Αρχαίας Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας και άλλων αρχαίων πολιτισμών.

«Σε περίπτωση που το πράξουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «τότε κινδυνεύουν να χάσουν την υποστήριξη των φορολογούμενων πολιτών», που έμμεσα τα χρηματοδοτούν μέσω της καταβολής φόρων, κάτι τέτοιο άλλωστε θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για το βρετανικό μουσείο, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού που διέρρευσε στον βρετανικό τύπο αναφέρει τα εξής:

«Ως φορείς που χρηματοδοτούνται από το κοινό, δεν πρέπει να λάβετε δράσεις που να υποκινούνται από τον ακτιβισμό ή την πολιτική. Η σημαντική υποστήριξη που λαμβάνετε από τον φορολογούμενο είναι η αναγνώριση του σημαντικού πολιτιστικού ρόλου που παίζετε για ολόκληρη τη χώρα». Μάλιστα, προέτρεψε τα θεσμικά όργανα να «συνεχίσουν να ενεργούν αμερόληπτα», κάτι που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα σημαντικό» καθώς η κυβέρνηση διενεργεί την αναλυτική επισκόπηση δαπανών της – μια προφανή απειλή ότι ενδέχεται να κινδυνεύει η χρηματοδότηση.».