Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Βροχή από επιστροφές φόρου και επιδόματα: Πέφτει ένα δισ. ευρώ επιπλέον στην αγορά – Ποιοι τα δικαιούνται

Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Αυγούστου για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο, οι λογιστές περιμένουν ένα μαζικό “κύμα” ενδιαφέροντος με το που ενεργοποιηθεί η διαδικασία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πιθανότητα από τις 10 Μαίου. Το 2021 είναι μια ειδική χρονιά καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου.

Επίσης, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των δικαιούχων επιδομάτων, ειδικά του επιδόματος τέκνου και του επιδόματος ενοικίου. Το υπουργείο Οικονομικών είναι προετοιμασμένο για αυτή την μεταβολή και έχει προϋπολογίσει αυξημένα κονδύλια άνω του 1 δις. ευρώ για την αύξηση των επιστροφών φόρων και τη χρηματοδότηση των πρόσθετων επιδομάτων. Μένει πλέον να φανεί αν αυτό το ποσό που θα μπει στην άκρη, θα είναι αρκετό.

Ο λόγος για τον οποίο θα χρειαστεί να διατεθούν επιπλέον 1 δις. ευρώ κρατικών πόρων φέτος για να χρηματοδοτηθούν οι επιστροφές φόρου και τα επιδόματα, είναι η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνουν κανονικά παρακράτηση φόρου 20% επί των τιμολογίων που εκδίδουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι, λόγω της καθίζησης των δραστηριοτήτων τους φέτος θα δηλώσουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα αρκετά κάτω και των 10.000 ευρώ. Επειδή σε αυτό το κλιμάκιο φέτος ο συντελεστής θα είναι 9%, όλη η διαφορά θα επιστραφεί.

Πέρυσι, εκδόθηκαν 1,1 εκατομμύρια πιστωτικά εκκαθαριστικά και το δημόσιο επέστρεψε φόρους περίπου 380 εκατ. ευρώ. Φέτος, οι επιστροφές φόρου αναμένεται ότι θα είναι υπερδιπλάσιες ενώ οι φορολογούμενοι με επιστροφή ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 1,5 εκατομμύριο.

Η κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων, θα είναι και ο λόγος για τον οποίο αναμένεται και αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων αλλά και αύξηση του ποσού που θα εισπράττει ο κάθε δικαιούχος. Συνολικά, το κονδύλι για τα κοινωνικά επιδόματα, αναμένεται να είναι αυξημένο φέτος κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα επιπλέον χρήματα θα δοθούν για το επίδομα παιδιών και δευτερευόντως για το επίδομα ενοικίου. Πάντως, τα 534 ευρώ που εισέπραξαν μέσα στο 2020 οι εργαζόμενοι σε αναστολή, θα ληφθούν υπόψη για να προκύψει το αν θα δικαιούται κάποιος το επίδομα ή όχι.

www.thetoc.gr