Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Βόμβα Γώγου : Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες φαίνεται πως προβληματίζει ιδιαίτερα την Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, με τη λήψη νέων μέτρων να είναι ορατή σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ένα από τα θέματα που έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο, είναι το θέμα με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων γυμνασίων και λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί την περασμένη Παρασκευή.

Η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στη χώρα φαίνεται πως βάζει σε δεύτερες σκέψεις τους ειδικούς σχετικά με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Προφανώς και δεν υπάρξει χάραξη νέας στρατηγικής με την αύξηση του ιικού φορτίου μίας ημέρας. Οι ειδικοί θα συνεκτιμήσουν μία σειρά από παράγοντες, όπως η πίεση στις ΜΕΘ, ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες – covid αλλά και το ποσοστό θετικότητας στη χώρα και στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χαράλαμπος Γώγος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε για να προσθέσει.

«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά  δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι τα 37.000 τεστ έδωσαν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων χθες, τονίζοντας πως «όσο πιο πολλά τεστ γίνονται, τόσο ο αριθμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ενώ υπογράμμισε πως τα μέλη της επιτροπής θα περιμένουν να δουν τα σημερινά και τα αυριανά για να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

«Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

«Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το lockdown και ξεχύνονται στους δρόμους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε παράλληλα πως θα πρέπει οι πολίτες να φορούν τη μάσκα, αλλά και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητά της και τον τρόπο που τη φορούν. «Αν είναι βαμβακερή θα πρέπει να είναι με τρία στρώματα υφάσματος ή θα μπορούν να φορούν χειρουργική που προστατεύει αρκετά» πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  από την 1η Φεβρουαρίου στα θρανία – πλην των μαθητών λυκείων στις κόκκινες περιοχές – είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή μετά τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων , σύμφωνα με τον σχεδιασμό και αν δεν αλλάξουν δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι την Παρασκευή, θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

-χρήση αντισηπτικών

-σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

-δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ

Στις κόκκινες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα Λύκεια και θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν στις ίδιες περιοχές τα λύκεια ειδικής αγωγής.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό.

www.in.gr