Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Βόμβα Τσαρ: Νέο βίντεο από την πυροδότηση του ισχυρότερου πυρηνικού όπλου στον κόσμο

Νέα πλάνα από την πυροδότηση της ισχυρότερης πυρηνικής βόμβας στον κόσμο, της λεγόμενης «Βόμβας Τσαρ» (Tsar Bomba), από το μακρινό 1961, έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική Rosatom λίγες ημέρες πριν την 71η επέτειο της πρώτης δοκιμής ατομικής βόμβας στη Σοβιετική Ένωση, το 1949.

Το βίντεο διάρκειας 30 λεπτών της Rosatom εξιστορεί τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 1961 οπότε και η Σοβιετική Ένωση πυροδότησε το πυρηνικό όπλο των 50 μεγατόνων σε ένα απομακρυσμένο νησί της Αρκτικής.

Αρχικά γνωστή ως «Προϊόν 202», το κολοσσιαίο μέγεθος και η ένταση της ισχύος χάρισε στη βόμβα το προσωνύμιο «Τσαρ», ήτοι ο βασιλιάς των βομβών!

Ενδεικτικό της απίστευτης ισχύος της συγκεκριμένης βόμβας είναι το γεγονός ότι η ισχυρότερη βόμβα των ΗΠΑ μετρούσε «μόλις» 22 μεγατόνους και επρόκειτο για τη δοκιμή «Castle Bravo» το 1952. Η πυρηνική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα ήταν 16 κιλοτόνους. Σε σύγκριση με την τελευταία, η «Βόμβα Τσαρ» των 50 μεγατόνων ήταν 1.325 φορές ισχυρότερη!

Η απίστευτη ισχύς της «Βόμβας Τσαρ» προέρχεται από την πυρηνική σύντηξη, το ίδιο φαινόμενο που καταγράφεται στον Ήλιο!

Η δοκιμή της Βόμβας Τσαρ

Κατά την επίμαχη δοκιμή, η Βόμβα Τσαρ φορτώθηκε σε ένα ειδικά τροποποιημένο βομβαρδιστικό Tu-95V. Η ρίψη έγινε από υψόμετρο περίπου 34.000 ποδιών και η πυροδότηση έγινε περίπου 13.000 πόδια πάνω από το έδαφος για να ελαχιστοποιηθεί η ακτινοβολία.

Το πυρηνικό «μανιτάρι» που προκλήθηκε έφτασε σε ύψος σχεδόν 10 χιλιομέτρων, ενώ η έκρηξη ήταν ορατή σε απόσταση σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων!

Το ωστικό κύμα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με ξύλινες κατασκευές να ισοπεδώνονται και παράθυρα να γίνονται θρύψαλα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων!

Ευτυχώς, η Βόμβα Τσαρ δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε ένοπλη σύγκρουση ούτε κατασκευάστηκε ξανά παρότι ο Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ ισχυριζόταν ότι ο σχεδιασμός της επέτρεπε έκρηξη διπλάσιας ισχύος!

Πηγή: Sputnik