Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Βόμβες Ράικου στην Προανακριτική! «Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από τον Παπαγγελόπουλο»

Αποκαλυπτικά και εξόχως σοβαρά είναι όσα φέρεται να έχει καταθέσει στην Προανακριτική η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η κα Ράικου φέρεται να είπε ότι υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Παπαγγελόπουλο και ακόμα πως «όταν βγήκαν τα περί κύκλων για τον περίφημο Ρασπούτιν, δηλαδή τον Παπαγγελόπουλο στην πραγματικότητα δεν ήταν κύκλοι αλλά εγώ η ίδια τα είπα στους δημοσιογράφους».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ελένη Ράικου φέρεται να κατέθεσε πως στις 16/12/2016 της διαβιβάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή η υπόθεση Novartis. Πως δυο υπάλληλοι πήγαν στις ΗΠΑ και κατήγγειλαν αθέμιτες πρακτικές και κατέθεσαν και οι δυο για χρηματισμούς, για διευκολύνσεις στην εταιρεία. Δεδομένου πως η Novartis ήταν υπότροπη και σε άλλες χώρες και της είχαν επιβληθεί κυρώσεις, εστιάσαμε με τους επίκουρους εισαγγελείς στην υπόθεση ώστε η χώρα να πάρει κι αυτή αποζημιώσεις. Στείλαμε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για να μας στείλουν όλα τα στοιχεία.

Κατόπιν πήραν στοιχεία από υπολογιστές και ζήτησαν από τις ΗΠΑ και άλλα στοιχεία. Οι Αμερικανοί έστειλαν δυο έγγραφα. Κυρίως για ένα συνέδριο στο Βερολίνο που είχαν πάρει μέρος υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας (11-12 άτομα). Για το συνέδριο αυτό είχε γίνει έρευνα και του υπουργείου όμως χωρίς να υπάρξει απόδοση ευθυνών. Δώσαμε λοιπόν εντολή στην κα Παπασπύρου ώστε να δούμε εάν υπάλληλοι που ήταν στην τιμολόγηση φαρμάκων είχαν σχέση με το συνέδριο.

Ζητούσαμε στοιχεία για πιθανή ζημιά του Δημοσίου. Θέλαμε αναλυτική έκθεση γα όλα αυτά. Αυτή την παραγγελία δώσαμε και κατόπιν δημιουργήθηκε κλιμάκιο έρευνας των υπερτιμολογήσεων. Επίσης διενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα. Κατασχέσαμε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών. Όλα πήγαν στις υπηρεσίες μας. Έγινε κι εργαστηριακή εξέταση σε βάθος.

Τον Φεβρουάριο 2017 μας επισκέφτηκαν δυο Αμερικανοί εισαγγελείς και τρεις βοηθοί τους. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του εισαγγελέως Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Ράικου φέρεται να είπε ότι πρότεινε να γίνει κοινή ομάδα όμως οι Αμερικανοί αρνήθηκαν. «Τους έκανα αίτημα δικαστικής συνδρομής και ζήτησα ικανοποίηση του αιτήματος. Από την πλευρά τους ζήτησαν να δώσουμε αντίγραφα κατασχεθέντων. Στο αίτημά μας όμως είπαν πως δεν μπορούν να δώσουν αντίγραφα έως να ολοκληρώσουν τη δική τους έρευνα», φέρεται να είπε ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Ράικου, συνεχίζοντας την περιγραφή των ενεργειών της φέρεται να έχει αναφέρει πως άνοιξαν 36 λογαριασμούς. «Δεν πηγαίναμε σπίτια μας ούτε τα Σαββατοκύριακα. Τον Φεβρουάριο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η κυρία Γιάννα Παπαδάκου μου είπε όμως πως …υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει, μου είπε πως «για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κ. Πικραμένο δεν βγαίνει κάτι;» Κι άρχισε να μου μιλά για offshore που είχαν ο επιχειρηματίας Παναγιωτάκης και ο Βενιζέλος». «Εγώ», φέρεται να κατέθεσε η κυρία Ραϊκου «εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. Μου είπε φεύγω τώρα να στα φέρω…. Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε».

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς λέγεται κατέθεσε πως λίγες ημέρες μετά από την συνομιλία που είχε με την κυρία Παπαδάκου, την πήρε ο Παπαγγελόπουλος και της είπε «ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή;» «Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής», απάντησα. «Κάτσε και θα δεις», είπε. «Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι. Κοινή εκβίαση!»

Η κυρία Ράικου κατέθεσε πως έψαξε τις τράπεζες. «Στην Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατομμυρίων ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Ήλθαν κι άλλα αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα της Novartis ήταν 118 εκατ ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς τα φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε τις σχέσεις με την Novartis. Στείλαμε έγγραφο και στην ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κύριο Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση. Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν».

Υπήρξε συμβόλαιο θανάτου εναντίον μου

Η πρώην εισαγγελέας φέρεται να κατήγγειλε ότι την πήρε τηλέφωνο ένας δημοσιογράφος επ’ ονόματι Ανδρικόπουλος από την εφημερίδα Documento και της είπε πως κατηγορείται η ίδια για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κυρία Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα. «Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη». Ειδικότερα φέρεται να κατέθεσε πως «Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από τον κ. Παπαγγελόπουλο, μετά την άρνησή μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεία και με το δημοσίευμα του Documento ξεκίνησε σειρά πειθαρχικών μου διώξεων».

Επίσης φέρεται να είπε πως ακολούθησε ένα ακόμα στημένο δημοσίευμα από την εφημερίδα Δημοκρατία για πώληση ακινήτου της κυρίας Κουράκου στη Σύρο της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου που χειριζόταν και της έκαναν νέο πειθαρχικό με εντολή Παπαγγελόπουλου. Αλλά τελικά απαλλάχθηκε από αυτή την κατηγορία.

www.newsit.gr