Για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ταξιδεύει εκτός συνόρων, για να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό μερικά από τα καλύτερα διεθνή ντοκιμαντέρ. 15 βραβευμένες ταινίες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν και την Ινδία, που έκαναν πανελλήνια πρεμιέρα στην Καλαμάτα, φιλοξενούνται στον κινηματογράφο Τριανόν από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου. Όλα τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.
«Κινηματογράφος και Υγεία»
Το ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για συζήτηση, πρόληψη και αλλαγή
Οι προβολές το Σάββατο 31 Μαρτίου είναι αφιερωμένες στην υγεία. Θα προβληθούν 5 ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προλογίσουν ειδικοί σε θέματα υγείας. Στόχος του αφιερώματος είναι να εγείρει αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την υγεία, σωματική και ψυχική, και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του πριν από 4 χρόνια, περιλαμβάνει ένα πανόραμα κινηματογραφικών παραγωγών από όλο τον κόσμο τελευταίας εσοδείας. Για 10 ημέρες κάθε Ιανουάριο, η Καλαμάτα γίνεται ο τόπος συνάντησης Ελλήνων και ξένων ντοκιμαντεριστών, που αποδέχονται την πρόσκληση του φεστιβάλ να προλογίσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με το κοινό. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα.
Κάθε χρόνο, τμήμα του φεστιβάλ μεταφέρεται και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, όπως στη Σπάρτη, το Γύθειο, το Άργος, την Αμαλιάδα και τη Δημητσάνα.
Συνεργάτες – Διοργάνωση
Το Φεστιβάλ «Ο κινηματογράφος Τριανόν φιλοξενεί το ΔΦΝΠ» διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ NoTraditional και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Τριανόν. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας κι έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» του 4ου ΔΦΝΠ ενισχύθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμισης Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.