Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Γόνιμος διάλογος για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική

Το σχέδιο νόμου για τον “Κλεισθένη Ι”, το οποίο τέθηκε από την κυβέρνηση σε διαβούλευση, έρχεται αιφνιδιαστικά να επηρεάσει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί των μεταρρυθμίσεων, όπως συνέβη και στον “Καποδίστρια” και στον “Καλλικράτη”. Έχουμε μπερδευτεί πολύ οι αυτοδιοικητικοί και δεν μπορούμε να καταλήξουμε αν προωθεί την εκπροσώπηση των παρατάξεων στις τοπικές κοινότητες, αν παράγει διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και αν στοχεύει στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και στη μείωση της γραφειοκρατίας, που αποτελεί πληγή για τους Δήμους.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να απαξιώσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης. Αντιθέτως εκτιμούμε τη διάθεση για αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς θα υποστηρίξουμε τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση μόνο εφόσον εισακουστούν οι προτάσεις μας από την κυβέρνηση και δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για γόνιμο λόγο από την κυβέρνηση.

Εμείς υποστηρίζαμε και στηρίζουμε την κατηγοριοποίηση των Δήμων και θα επιδιώξουμε ο Δήμος Μεσσήνης να μπει στην κατηγορία που το κριτήριο της κατανομής των πόρων να είναι προς όφελος του τεράστιου Δήμου Μεσσήνης.

Με ενδιαφέρον βλέπουμε την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των τοπικών προέδρων, γιατί τα παραταξιακά ψηφοδέλτια στις μικρές τοπικές κοινωνίες δημιουργούν πολλά προβλήματα στη συνοχή τους. Και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται τέλος σε κάτι που όλοι οι αυτοδιοικητικοί ή τουλάχιστον η πλειοψηφία τους στηρίζαμε ότι πρέπει να αλλάξει.

Τώρα για την απλή αναλογική, που τόσος λόγος γίνεται, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς αν η απλή αναλογική από μαγείας θα εξαλείψει όλα τα κακά στην αυτοδιοίκηση. Θα ήταν αφελές και εκ του πονηρού να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο.

Η απλή αναλογική μπορεί:

Να οδηγήσει σε ριζική αναδιάταξη και ανανέωση των δυνάμεων που δρουν στην αυτοδιοίκηση

Να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας

Να ενισχύσει την αντίληψη για την ανάγκη συνεργασιών και συγκλίσεων σε μια ελάχιστη βάση συνεννόησης

Να δημιουργήσει όρους διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας

Να απεγκλωβίσει το θεσμό από το σφικτό κομματικό εναγκαλισμό και να υποχρεώσει τα κόμματα σε διαφορετική αντίληψη για τη σχέση τους με την αυτοδιοίκηση.

Πιστεύουμε ότι προϋποθέσεις με κυριότερη την αφύπνιση και ενεργοποίηση δυνάμεων που βρίσκονται σε αναγκαστική αγρανάπαυση θα μπουν σε λειτουργία.

Το πλέον πιασάρικο επιχείρημα εναντίον της καθιέρωσης της απλής αναλογικής είναι η συναλλαγή. Αν κάποιος έχει ταυτίσει τη συνεργασία με το παζάρι και τα ανταλλάγματα, τότε κάθε συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο έχει και παζάρι και ανταλλάγματα για τους συνεργαζόμενους αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην καταστεί αυτό κυρίαρχο.

Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος

Aντιδήμαρχος Μεσσήνης

πρώην δήμαρχος τέως Δήμου Ιθώμης