TOP

Γ. Κατρούγκαλος: Eνδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου

Σειρά σημαντικών συναντήσεων με κορυφαίους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα αυτή  που έχει ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη χώρα μας – project Ελληνικό και Ξενοδοχείο Αστέρας Βουλιαγμένης,  καθώς και  το Μπαχρέιν.

Στη συνάντησή του στο Αμπού Ντάμπι με τον Υπουργό Επικρατείας και Συμπρόεδρο στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-ΗΑΕ, κ. Al Jaber συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις επενδύσεις. Επαναβεβαιώθηκε το σημαντικό ενδιαφέρον των ΗΑΕ σε επενδύσεις σε τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, μεταξύ των οποίων τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, της ενέργειας, των κατασκευών. Η εμιρατινή πλευρά τόνισε το ενδιαφέρον της για στενότερη συνεργασία στο τομέα της γεωργίας και των ελληνικών αγροτροφικών προϊόντων. Συμφωνήθηκε η επόμενη σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής να πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2018 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με την Υπουργό Επικρατείας κ. Al Hashimy ο κ. Κατρούγκαλος συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης της διεθνούς έκθεσης EXPO 2020, που θα πραγματοποιηθεί στα Εμιράτα και αναμένεται να προσελκύσει των σύνολο των κορυφαίων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ αυτών και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Sultan Bin Saeed Al Mansoori,  υπέγραψαν προγραμματικό κείμενο συνεργασίας και είχαν  κατ’ ιδίαν συνάντησή  στο Ντουμπάι.

Αμέσως μετά μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ,  στο οποίοι συμμετείχαν έλληνες και εμιρατινοί επιχειρηματίες  ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες συνεργασίας στους κλάδους τεχνολογίας αιχμής και στην καινοτομία, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για την επέκταση και τη διαφοροποίηση της οικονομικής μας συνεργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε συστηματικά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η υπογραφή δήλωσης προθέσεως με τον υπουργό κ. Al-Mansoori και η υπογραφή στο εγγύς μέλλον ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της συνεργασίας για την καινοτομία, θα ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες μας να συνεργαστούν στενά , προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των διμερών συναλλαγών και να γίνουν από κοινού ανταγωνιστικότερες στην παγκόσμια αγορά.

Στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν κορυφαία στελέχη 14 ελληνικών επιχειρήσεων.

Το απόγευμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Μπαχρέιν για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα και επενδυτικών funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.