Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Δασικοί χάρτες: Υποδείξεις λαθών και πολλές αναφορές

«Βροχή» πέφτουν οι ερωτήσεις και οι αναφορές βουλευτών για τους δασικούς χάρτες. Οπως είναι αναμενόμενο, όλες αφορούν την ικανοποίηση των αιτημάτων όσων διαμαρτύρονται –κατά κανόνα για την εκλογική περιφέρεια του κάθε βουλευτή– πολλές υποδεικνύουν πραγματικά λάθη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αποκαλύπτουν και… περιορισμένη γνώση του αντικειμένου. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδεικτικές της αναστάτωσης που έχει προκληθεί σε πολλές περιοχές, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα.

Μόνο κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουν κατατεθεί 11 γραπτές ερωτήσεις και δέκα αναφορές από βουλευτές ή ομάδες βουλευτών (οι οποίες, αξίζει να σημειωθεί, έλαβαν όλες την ίδια πανομοιότυπη απάντηση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά). Οπως αναμενόταν, οι βουλευτές υιοθετούν στο σύνολό τους τα επιχειρήματα όσων διαμαρτύρονται για το περιεχόμενο των χαρτών, μιλώντας για «απώλεια περιουσιών», «τραγικά λάθη», για «περιουσίες που μετατρέπονται από τη μια ημέρα στην άλλη σε δάσος».

Πολλές από τις επερωτήσεις υποδεικνύουν πραγματικά λάθη στη διαδικασία κατάρτισης/ ανάρτησης των χαρτών. Για παράδειγμα:

• Η καταγραφή του λιμένα Σφακίων ως χορτολιβαδική (Αγγελική Αδαμοπούλου ΜέΡΑ25).

• Η μη αποτύπωση τελεσίδικων πράξεων χαρακτηρισμού ή οικοδομικών αδειών στην Αργολίδα και στην Κορινθία (Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Αρβανιτίδης ΚΙΝΑΛ).

• Γεωτεμάχια που εμφανίζονται ως μη δασικά στην ανάρτηση του κτηματολογίου στην Αρτα, να εμφανίζονται ως δασικά στην προανάρτηση του κτηματολογίου (Χρήστος Γκόκας ΚΙΝΑΛ).

• Πολλές πράξεις χαρακτηρισμού δεν έχουν εξεταστεί ή τελεσιδικήσει στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία (Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ).

• Ιδιωτικά καστανοτεμάχια στο Πάικο Κιλκίς δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια (Ειρήνη Αγαθοπούλου ΣΥΡΙΖΑ).

Ταυτόχρονα πολλές επερωτήσεις εκφράζουν τον υπερβάλλοντα ζήλο του βουλευτή για την ικανοποίηση λαϊκού αισθήματος. Για παράδειγμα, ο Απόστολος Πάνας (ΚΙΝΑΛ) ερωτά την κυβέρνηση για τη Χαλκιδική αν «προτίθεται να αναγνωρίσει άμεσα όλες τις υπάρχουσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ως γεωργικές, από τις οποίες θα ακυρωθεί ο δασικός χαρακτήρας», χωρίς βέβαια να εξετάζει σε ποιες είχε προηγηθεί παράνομη εκχέρσωση.

Δεν λείπουν και οι θεωρίες συνωμοσίας. Για παράδειγμα, η Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25) εκτιμά ότι «είναι μοιραίο ότι οι μικροί και οικονομικά αδύναμοι στην πλειονότητά τους ιδιοκτήτες θα παραιτηθούν από τη διεκδίκηση της ίδιας τους της περιουσίας, η οποία θα καταλήξει στο Δημόσιο και από εκεί τελικά στα χέρια των διαφόρων “επενδυτών” διά της γνωστής οδού της “αξιοποίησης”». Ενώ από το ίδιο κόμμα ο Γιώργος Λογιάδης αναφέρει για την Κρήτη ότι «ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί η ολοκλήρωση ενός “ενδεχομένως” (sic) σχεδιασμού υφαρπαγής της περιουσίας των προγόνων μας».

Τέλος, αρκετές ερωτήσεις δείχνουν πιο μικροπολιτική στόχευση. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) ρωτάει το υπουργείο Περιβάλλοντος «αν προτίθεται να τροποποιήσει τους δασικούς χάρτες στο Βόρειο Αιγαίο, ώστε να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής» (ως οι χάρτες να ακολουθούν τα συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων). Οι βουλευτές Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Απόστολος Πάνας (ΚΙΝΑΛ) καταφέρονται κατά της χρήσης των αεροφωτογραφιών του 1945 (θέμα που έχει κριθεί οριστικά από το ΣτΕ εδώ και πολλά χρόνια), ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για εκτάσεις δηλαδή που ανήκουν σε ιδιώτες και μάλιστα επί σειρά γενεών» (αγνοώντας ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις μπορεί να είναι και δημόσιες).

dasikoi-chartes-ypodeixeis-lathon-kai-polles-anafores0

Διορθωτικές κινήσεις και διευκρινίσεις

Στην προαναγγελθείσα παράταση των αναρτήσεων των δασικών χαρτών και στη μείωση κατά 50% του τέλους αντιρρήσεων προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης υποδεικνύει σε συμβολαιογράφουςυποθηκοφύλακες και διευθυντές κτηματολογικών γραφείων ότι οι μεταγραφές ακινήτων θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά, ανεξάρτητα από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων, λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος προβαίνει σε μια σειρά από «διορθωτικές» κινήσεις, που κρίθηκε ότι είναι απαραίτητες για να προχωρήσει η υπόθεση των δασικών χαρτών. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η φιλοσοφία των παρεμβάσεων είναι ότι «δεν θα τρέχει ο πολίτης να διορθώσει τα σφάλματα που δεν είναι δική του υπαιτιότητα, αλλά η δημόσια διοίκηση, χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη». Πιο συγκεκριμένα:

• Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη προβλέπεται η παράταση της ανάρτησης των δασικών χαρτών κατά 6 μήνες (συν 20 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού), δηλαδή έως το τέλος του έτους.

• Υπογράφεται η προαναγγελθείσα απόφαση για τη μείωση κατά 50% του τέλους υποβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Ετσι, για ιδιοκτησίες έως 100 τ.μ. το τέλος θα είναι 5 ευρώ, για 100 τ.μ. – 1 στρέμμα στα 20 ευρώ, για 1-5 στρέμματα (που είναι και η πιο κοινή) στα 45 ευρώ, για 5-10 στρέμματα στα 90 ευρώ, για 10-20 στρέμματα στα 175 ευρώ, για 20-100 στρέμματα στα 150 ευρώ, για 100-300 στρέμματα στα 700 ευρώ και για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων στα 1.650 ευρώ.

• Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης απέστειλαν έγγραφο στους συμβολαιογραφικούς  συλλόγους, στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία με διευκρινίσεις για τις μεταγραφές ακινήτων μη δασικού χαρακτήρα. Οπως επισημαίνεται, η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να μη σταματούν οι μεταγραφές ακινήτων στις περιοχές όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, αλλά δεν έχουν ακόμα κυρωθεί: όταν το ακίνητο δεν περιλαμβάνεται στον δασικό χάρτη, τότε επισυνάπτεται μια υπεύθυνη δήλωση επί του τοπογραφικού διαγράμματος ή του αποσπάσματος του δασικού χάρτη. Αν η έκταση περιλαμβάνεται στον δασικό χάρτη, τότε πρέπει να αναφέρεται στη δήλωση ο χαρακτήρας της έκτασης και αν αυτός είναι προσωρινός ή οριστικός. Η επισήμανση κρίθηκε απαραίτητη καθώς σε αρκετές περιοχές είχαν σταματήσει οι μεταγραφές ακινήτων.

www.kathimerini.gr