Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Δημοσιονομική πολιτική: Τα επόμενα βήματα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Η παραλλαγή Δέλτα παρατείνει την ανάγκη για υποστηρικτικές πολιτικές, οι οποίες ωστόσο έχουν ημερομηνία λήξης. Άλλωστε, μπορεί το «πάγωμα» των δημοσιονομικών κανόνων να ισχύει έως τουλάχιστον το 2022, αλλά ήδη οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αρχίζουν και «ψελλίζουν» την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή στη μετα-Covid εποχή.

Κάτι το οποίο αφορά και την Ελλάδα, της οποίας το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί άνω του 200% του ΑΕΠ (204% του ΑΕΠ το 2021), με την προσδοκία ότι από το επόμενο έτος (189% το 2022) θα αρχίσει να μειώνεται εκ νέου, χάρη και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγές των Βρυξελλών διαβεβαίωναν προσφάτως για την «κοινή προσέγγιση μεταξύ θεσμών και κρατών – μελών ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υποστηρικτική και το επόμενο έτος».

Εν ολίγοις, δηλαδή, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν την πολιτική των στοχευμένων δημοσιονομικών μέτρων, στηρίζοντας και ενισχύοντας την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Κι αυτό, διότι παρά το εν εξελίξει οικονομικό rebound, οι προοπτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη παραμένουν αβέβαιες, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα.

Η προσοχή στο χρέος

Από την άλλη πλευρά όμως, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της στήριξης της οικονομίας και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Μετά την εκρηκτική άνοδο του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους το 2020, «η διασφάλιση της βιωσιμότητς του θα πρέπει να καταστεί βασικός πυλώνας στην στρατηγική των εθνικών προϋπολογισμών».

Αυτό είναι απαραίτητο, συνέχιζαν οι ευρωπαϊκές πηγές, στην αξιοπιστία της πολιτικής, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τα υψηλά επίπεδα της τρέχουσας δημοσιονομικής στήριξης είναι προσωρινά και όχι μόνιμα.

«Καθώς η υγειονομική και η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται περαιτέρω, η εστίαση θα πρέπει να στραφεί από την ευρεία στήριξη του εισοδήματος σε πιο στοχευμένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα» υπογράμμιζαν, χαρακτηριστικά, από τις Βρυξέλλες, δίνοντας τον τόνο της στρατηγικής των επόμενων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του -9,9% για το 2021 και του -3,1% για το 2022, προτού μηδενιστεί το 2023 και γυρίσει σε πλεόνασμα το 2024 (0,5%).

Σε πρωτογενές επίπεδο, βέβαια, η επιστροφή σε πλεόνασμα αναμένεται ένα χρονο νωρίτερα, δηλαδή το 2023, όταν και εκτιμάται δημοσιονομικό πλεόνασμα +2%. Για φέτος, το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο -7,2% και για του χρόνου στο -0,3%.

moneyreview.gr