Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Δύο σενάρια για τα ακίνητα – Πώς θα γίνουν οι ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες

Οι φορολογούμενοι που βλέπουν τα εισοδήματά τους από την εκμίσθωση ακινήτων να μειώνονται φέτος λόγω της πανδημίας θα κληθούν να υποβάλουν ειδική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες από τις λύσεις που εξετάζονται για τη στήριξη των φορολογουμένων οι οποίοι εισπράττουν το 60% των μισθωμάτων να εφαρμοστούν φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας προχθές στο Mega ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων και αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν θα ισχύσει εντός του 2020 ή θα ενεργοποιηθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι φορολογούμενοι που βλέπουν τα εισοδήματά τους από την εκμίσθωση ακινήτων να μειώνονται φέτος λόγω της πανδημίας θα κληθούν να υποβάλουν ειδική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να δηλώσουν τα ενοίκια που θα έχουν εισπράξει «κουρεμένα» κατά 40%, συνυποβάλλοντας το μισθωτήριο συμβόλαιο και την απόδειξη καταβολής των μειωμένων μισθωμάτων.

Τα σενάρια

Τα δύο σενάρια που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων για τη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Να μη φορολογηθούν τα μειωμένα ενοίκια που θα εισπράξουν φέτος οι φορολογούμενοι, μέτρο το οποίο θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021. Δηλαδή από το συνολικό εισόδημα από ακίνητα που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις του επόμενου έτους θα αφαιρεθούν τα μισθώματα που θα έχουν εισπραχθεί μειωμένα κατά 40% κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος μισθώνει ακίνητο σε επιχείρηση η οποία κατέβασε ρολά με κρατική εντολή και το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ θα εισπράξει για το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου ενοίκια ύψους 1.800 ευρώ (3.000 – 40%=1.800 ευρώ). Το ποσό των 1.800 ευρώ δεν θα συνυπολογιστεί στο συνολικό εισόδημα από ακίνητα που θα δηλώσει ο φορολογούμενος και δεν θα φορολογηθεί με αποτέλεσμα να κληθεί να πληρώσει μικρότερο φόρο.

Ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το ποσό των ενοικίων που θα εισπράξει τους υπόλοιπους μήνες. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα φορολογηθεί για εισοδήματα από ενοίκια ύψους 9.000 ευρώ τα οποία θα έχει εισπράξει φέτος για 9 μήνες (1.000 ευρώ x 9) και όχι για το εισόδημα των 10.800 ευρώ που θα έχει αποκτήσει (9.000 + 1.800 ευρώ) με το όφελος στον φόρο να ανέρχεται σε 270 ευρώ. Σημειώνεται ότι εισοδήματα έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 15%, για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 εφαρμόζεται συντελεστής 35% και για εισοδήματα πάνω από 35.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 45%.

2. Για την άμεση ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εξετάζεται ο διπλασιασμός της έκπτωσης του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά από 5% σε 10%, ενώ δεν αποκλείεται και μια έκπτωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.

Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τις επιχειρήσεις σε πληττόμενους ΚΑΔ δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για τα εξαρτώμενα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους.

πηγή:  in.gr