Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Εγκαινιάζεται η έκθεση χαρακτικής με έργα νέων καλλιτεχνών

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» και η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», που αμφότερες φέρουν το όνομα του αείμνηστου μεγάλου Μεσσήνιου χαράκτη, συνεργάζονται και παρουσιάζουν την έκθεση «Νέοι Χαράκτες 2018-2019». Η έκθεση θα εγκαινιασθεί σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 20.30, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παρεχώρησαν ο Διευθυντής του Δημοτικού Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτης Λαμπρινίδης και ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μιχάλης Αλεβίζος, ανηψιός του χαράκτη.

Η έκθεση έχει σκοπό την αρωγή των νέων καλλιτεχνών, αλλά και τη γνωριμία του κοινού με το έργο νέων χαρακτών, που ξεκινούν τη χαρακτική μέσα από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, αλλά και των σχολών του εξωτερικού.
Η έκθεση παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό δείγμα του εικαστικού γίγνεσθαι και των σύγχρονων προβληματισμών, που εκφράζονται με δύναμη, ευαισθησία, βιωματική αναζήτηση, αλλά κυρίως αποτελεί ένα δημιουργικό διάλογο διαφορετικών διερευνήσεων της εικόνας.
Παρόλο που οι νέες τεχνολογίες και η χρήση των υπολογιστών οπωσδήποτε διεύρυναν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, σήμερα στον χώρο της χαρακτικής τα περισσότερα έργα που εκτίθενται γενικά, αλλά και σε αυτή την έκθεση, είναι ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, μονοτυπίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και μικτές τεχνικές.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αγγελόπουλος, Μαρία Ανδρέου, Φώτης Βάρθης, Αλέξανδρος Βέργης, Χριστιάνα Γεωργίου, Σάββας Θεοφάνους, Γεωργία Κόντου, Σοφία Λιβανού, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Γιώργος Παφίτης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νικόλαος Ροτσίδης, Γιάννης Σωτηρίου, Δώρα Τριανταφύλλου, Πανταζής Τσέλιος, Αγγελίνα Τσουμάνη, Βίβιαν Χαλκίδη, Αριστέα Χαρωνίτη.
Η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», από το 1991, στηρίζει με πολύ σημαντικό τρόπο τη χαρακτική στην Ελλάδα. Σημειώνεται δε πως ο Εικαστικός Τομέας της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας έχει δημιουργήσει εργαστήριο χαρακτικής, κυρίως για ενήλικες, το οποίο λειτουργεί σε μόνιμη βάση στο Εικαστικό Εργαστήρι, με μαθήματα για προχωρημένους, αποφοίτους Σχολής Καλών Τεχνών που επιθυμούν την εξειδίκευση στη χαρακτική, αλλά και αρχάριους.

Διάρκεια έκθεσης: 25/1- 25/2/2019
Ώρες λειτουργίας: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο: 10.00-13.00
Τετάρτη: 17.00-20.00

Η έκθεση παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος», Παπάζογλου 5, Iστορικό Κέντρο Καλαμάτας, Τηλ. 27210 88991, 27210 28864, e-mail: [email protected]