Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Εικοσιπέντε Κινέζοι καθηγητές στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Εικοσιπέντε καθηγήτριες και καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Hangzhou, μιας μεγαλούπολης που βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από τη Σαγκάη της Κίνας επισκέφθηκαν, σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, το Δημαρχείο και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο. Οι καθηγητές, που ανήκουν στον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών (φιλόλογοι κ.ά.), πραγματοποιούν εκπαιδευτική εκδρομή στην Καλαμάτα και συνοδεύονταν από το διοργανωτή εκπαιδευτικών εκδρομών Δημήτρη Παπαδημητρίου και Έλληνα διερμηνέα.

Ο Δήμαρχος υποδέχθηκε τους επισκέπτες από την Κίνα, τονίζοντας ότι η Καλαμάτα έχει αδελφοποιηθεί με τη Σι’αν και πως αναμένεται να επισκεφθεί τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο Δήμαρχος της κινεζικής αδελφής πόλης, αναφορικά με την οποία η Καλαμάτα προσδοκά βαθύτερη συνεργασία.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως η Καλαμάτα είναι μία πόλη με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και κοντά της βρίσκονται σπουδαίοι ιστορικοί τόποι. Επεσήμανε, επίσης, πως οι Έλληνες σέβονται και αγαπούν την Κίνα, που είναι μια χώρα η οποία επίσης έχει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και στην οποία αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός, ενώ και σήμερα προτάσσει το πνεύμα και τη φιλοσοφία.
Για την Καλαμάτα τόνισε ότι είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε κατά την Επανάσταση του 1821, ενώ είναι και γενέτειρα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Π. Νίκας ενημέρωσε τους επισκέπτες, επίσης, για τη σημερινή κατάσταση της Καλαμάτας και τις προοπτικές της πόλης και της περιοχής της, επισημαίνοντας ότι στην Καλαμάτα πραγματοποιούνται μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού κάθε χρόνο και ανά δύο έτη ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών, στις οποίες – αντιστοίχως – έχουν λάβει μέρος Κινέζοι καλλιτέχνες και χορωδίες από την Κίνα.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η Καλαμάτα είναι πόλη νεανική, με 105 σχολεία, ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο.
Ο Π. Νίκας είπε πως η πόλη και η περιοχή της έχουν αναβαθμισθεί χάρη στο νέο αυτοκινητόδρομο και το αεροδρόμιο, που συνδέεται με 30 ευρωπαϊκές πόλεις. Οι υποδομές αυτές βοηθούν την Καλαμάτα να τα καταφέρει καλύτερα μέσα στην κρίση.
Ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής επεσήμανε πως αποτελεί κοινό καθήκον η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς των δύο λαών, γι’ αυτό και διοργανώθηκε αυτή η εκδρομή, ώστε οι εκπαιδευτικοί της Hangzhou να ακούσουν την ιστορία της Ελλάδος από Έλληνες, να επισκεφθούν σχολεία, να ακούσουν διαλέξεις από Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου. Δήλωσε, επίσης, ότι ο Δήμαρχος και εκπαιδευτικοί από την Καλαμάτα είναι ευπρόσδεκτοι στην Hangzhou.
Σε καθέναν από τους επισκέπτες προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα και άλλα αναμνηστικά, ενώ ο Δήμαρχος έλαβε ως δώρο παραδοσιακό κινέζικο υφαντό από μετάξι, που απεικονίζει μια πολύ όμορφη λίμνη στην Hangzhou.