Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Εκδήλωση μνήμης για τους σεισμούς του 1986 στην Καλαμάτα

«Ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο και θα ξανάρθει. Πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα που επιβάλλεται στα σχολεία, στις εκκλησίες μας, στα σπίτια μας, για να περιορίσουμε τις αρνητικές του συνέπειες», επεσήμανε ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 31 ετών από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Ο Δήμαρχος ευχήθηκε να είναι αιωνία η μνήμη των 22 ανθρώπων που έχασε τότε η Καλαμάτα, καθώς και να είναι μακρός ο χρόνος που θα ξανάρθει αυτό το φυσικό φαινόμενο

Στο πλαίσιο της τελετής, τελέσθηκε τρισάγιο από ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών και στη συνέχεια ο Δήμαρχος εναπέθεσε ένα μπουκέτο λουλούδια στο μνημείο των σεισμών, το οποίο βρίσκεται επί νησίδας, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για τη θετική συμβολή τους την περίοδο των σεισμών τα Σώματα Ασφαλείας και ιδιαιτέρως την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Ερυθρό Σταυρό κ.ά. Προσέθεσε δε ότι η πόλη βγήκε μέσα από τα ερείπια σύγχρονη και ευρωπαϊκή, χάρη στην ενότητα των Καλαματιανών και μέσα από τη δράση πολλών Δημάρχων και διαδοχικών Κυβερνήσεων.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΟΥ 1986, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΣΠ

upapanti

Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μεσσηνίας: Ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος με εμφανή τα σημάδια του Εγκέλαδου. Ο περίβολός του γεμάτος σκηνές (Σεπτέμβριος 1986).

Αρχείο: Αθαν. Πανταζόπουλου/ Είδος τεκμηρίου: φωτογραφία (ψηφιακή αναπαραγωγή) http://gak.mes.sch.gr/

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, από το σεισμό (Μ=6,0) που έπληξε τη Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 «στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.

efimerida

Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μεσσηνίας: Η εστία του σεισμού απείχε μόλις 10 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας (εφ. Καλαματιανά Νέα- Σεπτέμβριος 1986).
Αρχείο: εφ. Καλαματιανά Νέα, 26-9-1986/ Είδος τεκμηρίου: εφημερίδα http://gak.mes.sch.gr

Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης – Καλαμάτας για 24 ώρες.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».