Σάββατο
18
Ιανουάριος
TOP

Εκπαιδευτικά προγράμματα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων για το 2019 θα πραγματοποιήσει τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Α) Το Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων θα υλοποιήσει τα εξής προγράμματα:

  • «Τα ζωάκια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας»

Για σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείου, Α΄& Β΄ Δημοτικού.

Διάρκεια Προγράμματος: Μία ώρα.

  • «Πάμισος το θεϊκό ποτάμι της Μεσσηνίας»

Σχολικές ομάδες: Δ΄, Ε΄ ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Διάρκεια Προγράμματος: Μία ώρα και μισή.

  • «Μια πινελιά στον χρόνο»

Για σχολικές ομάδες Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού.

Διάρκεια Προγράμματος: Μία ώρα και μισή.

  • «Με λύρα κι αυλό μπαίνω στο χορό»

Για σχολικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Διάρκεια προγράμματος: Μία ώρα και μισή.

  • «Τα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας έχασαν την ταυτότητά τους, θα τα βοηθήσουμε να την ξαναβρούν;»

Πρόγραμμα ανακάλυψης εκθεμάτων του Μουσείου για ΣΤ΄ Δημοτικού, για Γυμνάσιο και Λύκειο, με προτεραιότητα στα Γυμνάσια – Λύκεια τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Διάρκεια Προγράμματος: Μία ώρα και μισή.

  • «Πάμε θέατρο»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης (για Γυμνάσιο – Λύκειο) με τη χρήση μουσειοσκευής στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου αρχαίας Μεσσήνης, τον Μάρτιο και την πρώτη εβδομάδα Απριλίου (Νέο Πρόγραμμα)

Διάρκεια Προγράμματος: Δύο ώρες.

  • Η μουσειοσκευή «Ήταν ένα μικρό καράβι..»

Το εκπαιδευτικό υλικό προτείνει στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές ένα ευχάριστο ταξίδι στα μυκηναϊκά ή στα ελληνιστικά χρόνια στην Πυλία μέσα από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου. Περιλαμβάνει έντυπο, φυσικό και ψηφιακό υλικό με προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το θαλάσσιο εμπόριο και τα ίχνη των διαδρομών του από την περιοχή της Πυλίας.

Απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ έως Στ΄ τάξης Δημοτικού καθώς και μαθητές Γυμνασίου. Η μουσειοσκευή δανείζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Μπενάκη και Παπάζογλου 6) μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη αρχαιολόγο κα Κ. Τζαμουράνη 27210-63100 (εσωτ. 118) για διάστημα 2-3 εβδομάδων, ανάλογα με τις τάξεις του σχολείου που επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν. Ένα αντίτυπο της μουσειοσκευής διατίθεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου για τα σχολεία του Δήμου Πύλου Νέστορος (υπεύθυνη δανεισμού, η αρχιφύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου κ. Χρ. Αποστολοπούλου, Φρούριο Νιόκαστρου: 27230-22955.

Επισημαίνεται ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Μεσσηνίας λειτουργούν με επιτυχία ήδη από το 2010 είναι περιορισμένα σε αριθμό και θα πραγματοποιούνται δωρεάν σε σχολικές ομάδες με μέγιστο αριθμό 25 παιδιών (ένα σχολικό τμήμα για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα) με αυστηρή τήρηση προτεραιότητας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2019 και ημέρες Πέμπτη ή Παρασκευή, μετά από συνεννόηση με τις κ.κ. Κατερίνα Τζαμουράνη και Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγους, υπεύθυνες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα (ώρες 09:00π.μ. – 3:00μ.μ. καθημερινά) στα τηλ. 2721.0.63100 (εσωτ. 118, 120),

και

Β) Το Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων θα υλοποιήσει τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

1) Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Γνωρίζοντας έναν βυζαντινό ναό: Αγ. Απόστολοι Καλαμάτας». Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά, λόγω της μεγάλης ζήτησής του από τα σχολεία του νομού μας, και απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και πιο συγκεκριμένα των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄ & ΣΤ΄), καθώς και της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).

2) Στο Κάστρο της Καλαμάτας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Και στην κορφή .… το κάστρο!». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται μόνο σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α΄ και Β΄ Γυμνασίου). Θα πραγματοποιηθεί κατά τον μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους, και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τον προγραμματισμό επισκέψεων κατόπιν συνεννόησης, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στο Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Μεσσηνίας με τις κ.κ. Ιωάννα Γρηγοροπούλου & Κων/να Γερολύμου, αρχαιολόγους, υπεύθυνες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα (ώρες 09:00π.μ. – 3:00μ.μ. καθημερινά) στα τηλ. 2721.0.22534 & 26770 (εσωτ. 27 & 29).