Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Εκτός επιδοτήσεων χιλιάδες αγρότες με την ανανέωση του χαρτογραφικού υπόβαθρου ΟΠΕΚΕΠΕ

Λόγω ανανέωσης του χαρτογραφικού υπόβαθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που όμως αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας έναντι ΕΕ.

Με μια σαφώς καθυστερημένη και δίχως λογική ως προς το… timing, όπως την χαρακτηρίζουν υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ, κίνηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ τινάζει στον αέρα τις επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και χιλιάδες ακόμα δικαιούχους αγροτικών προγραμμάτων (π.χ. Βιολογικά, Νιτρορύπανση και πολλά άλλα), γεγονός αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό Πληρωμών, έχουν ξεφύγει από την… σφαίρα της λογικής.

Όπως κατήγγειλαν στον ΑγροΤύπο υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ, με την κίνηση αυτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το βράδυ της Τρίτης και λίγες μόλις ημέρες, πριν να λήξει η διαδικασία της απασφαλμάτωσης, ενημέρωσε-ανανέωσε το χαρτογραφικό υπόβαθρο της χώρας (όπως όμως υποχρεούται από την κοινοτική νομοθεσία), πετώντας εκτός επιλεξιμότητας πάμπολλες εκτάσεις σε όλη την χώρα.

Υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ, με τους οποίους μιλήσαμε, λένε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια από τον περασμένο Φεβρουάριο, ούτως ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος στις πύλες για προσαρμογές και διορθώσεις, αλλά τώρα λίγες μόλις ημέρες πριν ολοκληρωθεί η απασφαλμάτωση, αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο τεχνικός σύμβουλος θα στείλει τις επόμενες ημέρες νέο διασταυρωτικό έλεγχο, για να ξεκινήσει η διαδικασία των προσαρμογών.

Σημειωτέον ότι η ανανέωση του χαρτογραφικού υπόβαθρου που έγινε την Τρίτη και φάνηκε στις πύλες το βράδυ της ίδιας ημέρας αφορά μόλις το 30% του συνόλου του υποβάθρου, είναι όμως ικανή αυτή η αλλαγή να κόψει χιλιάδες επιλέξιμα στρέμματα από παραγωγούς, τινάζοντας το σύστημα στον αέρα, καθώς όπως μας είπαν από πολλές πύλες, έχουν αλλάξει οι χωρικές ενότητες, τα βοσκοτόπια, οι χρήσεις γης κ.λπ.