Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Ελαιόλαδο: Παρέμβαση στην αγορά με απόσυρση έως 300.000 τόνων επιχειρούν οι Συνεταιρισμοί στην Ισπανία

Ενός είδους παρέμβαση στην αγορά επιχειρούν οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί της Ισπανίας, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Ανδαλουσία, προκειμένου να μιλήσουν για τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου και να αναζητήσουν τρόπους προστασίας των παραγωγών.

Τη σχετική πληροφορία αναμετέδωσε το ισπανικό site Olimerca, το οποίο αναφέρει επίσης ότι το Ισπανικό υπουργείο Γεωργίας εξετάζει μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί, όπως τονίζεται, προκειμένου να παρέμβουν στην αγορά εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης μιας ποσότητας ελαιολάδου, που μπορεί να φτάσει και τους 300.000 τόνους.

Παράγοντες της ντόπιας πάντως αγοράς του ελαιολάδου αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις και αναμένουν πώς θα λειτουργήσει το μέτρο της απόσυρσης, κι αν αυτό θα έχει επίπτωση στις τιμές.

Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, μόλις χθες μπήκε Ισπανικό ελαιόλαδο στην Ιταλία, η οποία σημειωτέον έχει σταματήσει εδώ και τέσσερις μήνες να αγοράζει από την Ελλάδα. Η τιμή του ελαιολάδου αυτού, με παράδοση στην Ιταλία, συμφωνήθηκε στα 2,50 ευρώ το κιλό, μια τιμή ασφαλώς χαμηλή.

Στην Ελλάδα τώρα το σκηνικό των χαμηλών τιμών δεν έχει αλλάξει ενώ μεγάλες εμπορικές πράξεις δεν γίνονται. Οι τιμές δε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούν πράξεις πέριξ των 2,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μη λείποντας και αγοραπωλησίες κάτω και από αυτά τα επίπεδα.

Αλέξανδρος Μπίκας

[email protected]