Η Ελβετία απαγόρευσε τη συνήθη μαγειρική πρακτική να ρίχνονται ζωντανοί αστακοί μέσα σε βραστό νερό, στο πλαίσιο επανεξέτασης των κανονισμών της για την προστασία των ζώων. «Ζωντανά οστρακόδερμα, του αστακού περιλαμβανομένου, δεν μπορεί πλέον να μεταφέρονται σε πάγο ή μέσα σε παγωμένο νερό. Τα υδρόβια είδη πρέπει πάντα να διατηρούνται στο φυσικό περιβάλλον τους. Τα οστρακόδερμα πρέπει πλέον να αναισθητοποιούνται πριν θανατωθούν», αναφέρουν οι κανονισμοί που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση