Ανησυχητικά είναι τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία από την Πρωτοβουλία Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα παρουσιαστούν σήμερα στο στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (23-26 Μαΐου) στη Βιέννη.
Σύμφωνα με αυτά οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και το Σαν Μαρίνο, ένα στα πέντε αγόρια (18-21%) είναι παχύσαρκα. Η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Λετονία είναι μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά (5-9%) και στα δύο φύλα.
Πάντως, παρά τα συνολικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και περιττών κιλών στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σε αρκετές έχει σημειωθεί μείωση.
Η Πρωτοβουλία Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας του ΠΟΥ είναι ένα μοναδικό σύστημα που για πάνω από δέκα χρόνια καταγράφει τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών σχολικής ηλικίας. Το δείγμα απαρτίζεται από πάνω από 250.000 παιδιά από την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, ηλικίας 6-9 ετών, παρέχοντας εθνικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία για τις συμμετέχουσες χώρες.
«Σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα αν και τα ποσοστά είναι υψηλά έχουν καταγραφεί σημαντικές μειώσεις που αποδίδονται στην πολύ σημαντική προσπάθεια που έχουν κάνει αυτές οι χώρες τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση και πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας», εξηγεί ο Δρ Ζουαο Μπρεντα, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ για τη Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών.
Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι σε πολλές χώρες τα τρία τέταρτα ή και περισσότερο των αγοριών και κοριτσιών τρώνε φρούτα καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες (4-6 φορές) της εβδομάδας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, η Δανία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία, το Σαν Μαρίνο, η Ρωσία και το Τουρκμενιστάν. Τα παιδιά σε αυτές τις χώρες είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης τροφίμων, όπως η πίτσα, οι τηγανητές πατάτες, τα χαμπουργκερ ή τα λουκάνικα (1-3 φορές την εβδομάδα ή ποτέ)
«Είναι καίριας σημασίας να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα παιδιά, και να μειωθεί παράλληλα η κατανάλωση γλυκισμάτων και ειδικά αναψυκτικών με ζάχαρη. Είναι επίσης σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των γονιών και των οικογενειών γενικότερα για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, δεδομένου ότι τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πολλές μητέρες δεν αναγνωρίζουν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο», προσθέτει ο Δρ Μπρεντα.
Και καταλήγει λέγοντας ότι το σύστημα επιτήρησης είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του και είναι καίριας σημασίας επειδή παρέχει γνώση για το μέγεθος του προβλήματος, τους παράγοντες που συντελούν σ’αυτό και την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες. Τα δεδομένα αυτά είναι χρήσιμα για τους φορείς που σχεδιάζουν πολιτικές υγείας σε συνολικό και επιμέρους επίπεδο.
in.gr