Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

ΕΛ.ΑΣ.: «Μην αδιαφορείτε» για τα ανήλικα θύματα κακοποίησης

Επείγον έγγραφο με το οποίο η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητά από τις κατά τόπους υπηρεσίες να ερευνούν διεξοδικά υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και να μην αδιαφορούν αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ». Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε εν μέσω ορυμαγδού καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις στον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού αλλά και τις διαδοχικές αποκαλύψεις ότι υπήρξαν παλιότερες  ημιτελείς έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για καλλιτέχνες που προχωρούσαν σε σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για έρευνες που διήρκεσαν τότε μόλις δύο – τρεις ημέρες, με ολιγόωρες παρακολουθήσεις των διαμερισμάτων των υπόπτων από αστυνομικούς και οι οποίες εγκαταλείφθηκαν σχεδόν αμέσως. Ωστόσο, σε νεότερες μαρτυρίες από γείτονες των εμπλεκομένων καλλιτεχνών γίνεται λόγος για επισκέψεις ανηλίκων αλλοδαπών στις οικίες των εμπλεκομένων που επαναλαμβανόντουσαν τακτικά για πολλά χρόνια, χωρίς να υπάρχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή επιχειρησιακή κινητικότητα από την ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του προϊσταμένου της Διεύθυνσης  Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, το 2020 καταγράφηκαν 300 υποθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση και πορνογραφία ανηλίκων σε σύγκριση με 329 υποθέσεις το 2019 και 282 το 2018. Από τις 300 υποθέσεις, σε 76 αναγνωρίστηκαν τα θύματα, ενώ το 27% των θυμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών. 

Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζεται σήμερα συντάχθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και τιτλοφορείται «Διαχείριση – προσέγγιση διερεύνησης υποθέσεων αναφορικά με εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας». Οπως σημειώνεται, αρχικά, σε αυτό «ως γνωστόν στη χώρα μας η γενετήσια ελευθερία αποτελεί βασικό προστατευόμενο έννομο αγαθό και η ποινική νομοθεσία αντιλαμβάνεται ως έγκλημα κατά αυτής κάθε κάμψη της βούλησης του προσώπου στο πεδίο της γενετήσιας αυτοδιάθεσης προκειμένου αυτό να ενεργήσει ή να ανεχθεί τη γενετήσια πράξη».

Εντολές και συστάσεις

Ετσι, λοιπόν, περιέχονται οι εξής εντολές και συστάσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αστυνομικές υπηρεσίες: «…Συνεπώς στις περιπτώσεις εντοπισμού τέτοιων φαινομένων είναι κρίσιμη η παρέμβαση για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση καθώς και τη διασφάλιση και προστασία του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και επιλογών του ατόμου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται αυξημένη δυναμική καταγγελιών με δημοσιεύσεις στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) περιπτώσεων προσβολής γενετήσιας ελευθερίας με θύματα τόσο ενηλίκους όσο και ανηλίκους. Οι προσεγγίσεις για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών από τις αστυνομικές υπηρεσίες απαιτείται να εκδηλώνεται σε όλο το εύρος και διάστασή τους με την εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας που οφείλει να εμπνέει στους καταγγέλλοντες-θύματα το αστυνομικό προσωπικό…».

Ωστόσο, ακολούθως ζητείται «η ορθή πλήρης και σε βάθος προανακριτική διερεύνηση των καταγγελλομένων» σε αντίθεση, δηλαδή, με τα όσα έχουν καταγγελθεί για τις προαναφερόμενες, προγενέστερες έρευνες.

Στο έγγραφο, μάλιστα, ακολουθεί πλήθος συστάσεων μεταξύ των οποίων και για «θυματοκεντρική προσέγγιση με αξιολόγηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περίπτωσης λαμβανομένου υπόψη του καθεστώτος φόβου στον οποίο τελούν τα θύματα σχεδόν στο σύνολο των εν λόγω υποθέσεων». Καθώς και για «ευαισθητοποιημένη διαχείριση με καταβαλλόμενη κάθε δυνατή προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω δευτερογενούς θυματοποίησης ιδιαίτερα για τα ανήλικα θύματα».

www.in.gr