Τα πάνω κάτω φαίνεται ότι έρχονται με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Τον επόμενο χρόνο ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει ριζικά, πολλοί θα δουν τον φόρο που πλήρωναν ως τώρα να μειώνεται, ωστόσο το κράτος δεν γίνεται να εισπράξει λιγότερα από 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έτσι οι μειώσεις που θα έρθουν από τη μείωση στις αντικειμενικές θα επιφέρουν αύξηση του φόρου σε άλλα επίπεδα για να μην υπάρξει μείωση των κρατικών εσόδων.
Η μια επιλογή είναι η αύξηση των συντελεστών του φόρου στα αστικά ακίνητα έτσι ώστε να ισοσκελιστεί η μείωση που θα επέλθει από τη μείωση στις αντικειμενικές. Σε αυτό το σημείο η… σπαζοκεφαλιά που έχουν να λύσουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με το ποια ακίνητα θα είναι εκείνα που θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο. Στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση να μην είναι οριζόντια, αλλά να επιβαρυνθούν περισσότερο εκείνοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη περιουσία. Αυτό ωστόσο μένει να αποδειχθεί.
Η δεύτερη επιλογή έχει να κάνει με αύξηση των φορολογούμενων ακινήτων. Σε αυτή την περίπτωση και καθώς αυτά είναι τα μόνα ακίνητα τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τον φόρο είναι η επιβολή φόρου στα αγροτεμάχια.
Για την ακρίβεια μελετάται η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο.
Εδώ υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Ως τώρα είχαν εξαιρεθεί καθώς ήταν σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί η αξία των αγροτεμαχίων από την εφορία. Το πρόβλημα παραμένει και είναι πιθανό εάν επιχειρηθεί να αθροιστούν στις περιουσίες που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ να υπάρξουν αδικίες.
Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει είτε μια λύση που θα περιλαμβάνει και τα αγροτεμάχια αλλά και τα αστικά ακίνητα με μικρότερη όμως αύξηση των συντελεστών, είτε επιβάρυνση μόνο των αστικών ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν καμία σχέση με τα φετινά και πολλοί φαίνεται ότι θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
newsit.gr