Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Επενδύσεις €300 εκατ. από το “Hilton” έως το “Costa Navarino”

Ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη από το www.newmoney.gr

Μία πενταετία μετά και με τον ελληνικό τουρισμό να περνά πλέον σε φάση ωρίμανσης, το δίδυμο Κωνσταντακόπουλου – Olayan κάνει τώρα ακόμη πιο ισχυρό το απoτύπωμά του στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας αποκτώντας τον έλεγχο του ιστορικού ξενοδοχείου της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας «Hilton» Αθηνών, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο επενδυτικό πλάνο των 250 εκατ. ευρώ στη Μεσσηνία για την επέκταση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και των γηπέδων γκολφ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του κλάδου των κατοικιών που διατίθενται προς πώληση εντός του συγκροτήματος ήδη από το 2017. «Το 2021 η Costa Navarino θα λειτουργεί τέσσερα 5άστερα resorts και τέσσερα γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών που θα προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την εταιρεία, η οποία έχει αλλάξει από το 2010 μέχρι σήμερα τα δεδομένα για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Μεσσηνία και Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι οι δύο βασικές περιοχές ενδιαφέροντος της ΤΕΜΕΣ, του φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, όπου η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου διατηρεί το 75% και ο όμιλος Olayan συμμετέχει με 25% μέσω της Fivedunes Limited, ωστόσο πρόθεση της εταιρείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι «να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα στο μέλλον».

Το «Hilton» Αθηνών και τα νέα πλάνα

Μετά τις εξελίξεις των περασμένων ημερών και τη ρευστοποίηση της συμμετοχής του 50% από την τουρκική Dogus, η ΤΕΜΕΣ κατέχει πλέον το 51% του «Ηilton» στην Aθήνα (από 50% πριν) ενώ ο όμιλος Οlayan το υπόλοιπο 49%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επενδυτικό πλάνο αναβάθμισης, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Το ξενοδοχείο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών και με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό τα 506 δωμάτια και σουίτες του θα μετατραπούν σε περίπου 126 πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες και 239 δωμάτια υψηλών προδιαγραφών 5 αστέρων.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν εμπορικοί χώροι, νέο ιδιωτικό κλαμπ και εστιατόρια διακεκριμένων brands -η αρχή θα γίνει με το «Funky Gourmet» από το 2020-, όπως επίσης και χώροι για μικρές εκδηλώσεις και συναντήσεις. Επίσης, στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία νέου κλαμπ υγείας και ευεξίας με εγκαταστάσεις γυμναστηρίου, σπα και πισίνας. Σημειώνεται ότι με βάση τον ισχύοντα συντελεστή, η υφιστάμενη δόμηση στο ξενοδοχείο καταλείπει ένα αδόμητο υπόλοιπο της τάξεως των 9.000 τ.μ., το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία σε περίπτωση έκδοσης νέας άδειας δόμησης για τα συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι πολυτελείς κατοικίες θα είναι «branded», θα έχουν δηλαδή την υπογραφή της διεθνούς αλυσίδας, η οποία θα βάλει την υπογραφή της στο ξενοδοχείο, με ενδεχόμενο να παραμείνει στον ρόλο του διαχειριστή η Hilton. Yπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι έχει υπογραφεί παράταση έως το 2021 της σύμβασης με τον ξενοδοχειακό κολοσσό της Ηilton για το ιστορικό ξενοδοχείο, με το δίδυμο των ιδιοκτητών να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο συνεργασιών και με άλλους ομίλους.

Πάντως, η αποχώρηση της τουρκικής Dogus από το εμβληματικό ξενοδοχείο της Βασιλίσσης Σοφίας -η οποία μάλιστα έγινε με τίμημα υψηλότερο από αυτό με το οποίο αποκτήθηκε το 2016 λόγω και των θετικών επιδόσεων του ξενοδοχείου- και ο ενεργότερος ρόλος που αναλαμβάνει τώρα ο όμιλος Οlayan έχουν τροφοδοτήσει σενάρια ότι επίκεινται και νέες κινήσεις με τη συμμετοχή των Αράβων. Οσοι έχουν πιο δυνατή μνήμη θα θυμούνται, πίσω στο 2013, την κοινή πρόταση που είχε υποβάλει ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με τoν όμιλο Olayan για την εξαγορά του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που τελικά κατέληξε στο τουρκοαραβικό σχήμα της AGC με τη συμμετοχή της Dogus. Τώρα, το ενδεχόμενο ρευστοποίησης της συμμετοχής των Τούρκων στον «Αστέρα» επαναφέρει στο τραπέζι το όνομα του ομίλου Olayan, αν και υπάρχουν και αυτοί που αντιτείνουν, σε μια τέτοια προοπτική, το γεγονός ότι υπάρχει πλέον μπροστά το μεγάλο project της αναβάθμισης του «Hilton» Aθηνών.

kon1

Το νέο Clubhouse, ένα από τα πρώτα υπόσκαφα clubhouses που βρίσκονται σε γήπεδα γκολφ ανά τον κόσμο, έκτασης 2.000 τ.μ., έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο AETER Architects, ενώ την επιμέλεια του εσωτερικού σχεδιασμού έχει αναλάβει το γραφείο MKV Design

kon2

Ο διάσημος ηθοποιός Μπιλ Μάρεϊ σε τουρνουά γκολφ στο «Costa Navarino»

Η premium εξοχική κατοικία

Γεγονός είναι ότι οι Αραβες πιστεύουν στις προοπτικές του τουριστικού real estate της Ελλάδας και θεωρούν, όπως και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου, ότι ο συνδυασμός ξενοδοχείων και premium εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ΤΕΜΕΣ, προ πενταετίας, ήταν μεταξύ των ονομάτων που είχαν ακουστεί ως ενδιαφερόμενα για την περίπτωση του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, το οποίο για μία ακόμη φορά τότε είχε βγει προς πώληση. Σημειωτέον ότι, ούτως ή άλλως, η επιχειρηματική δραστηριότητα της ΤΕΜΕΣ, πέρα από τη λειτουργία του «Costa Navarino», την ανάπτυξη του αποθέματος γης του ομίλου που βρίσκεται στην περιοχή της Μεσσηνίας στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τη συγκυριότητα του «Hilton» Αθηνών, περιλαμβάνει και «την εξαγορά και ανάπτυξη νέων περιουσιακών στοιχείων φιλοξενίας και αναψυχής, είτε από την ίδια είτε σε συνεργασία με τρίτους».

Τώρα, η πορεία του κλάδου real estate της Costa Navarino, που βγαίνει πιο δυνατά στην αγορά αυτή τη χρονιά, φαίνεται να δικαιώνει ακριβώς την πεποίθηση των μετόχων ότι ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να αποφέρει σημαντικά επιπλέον έσοδα. Αυτή τη στιγμή, η ΤΕΜΕΣ έχει βγάλει δύο διαφορετικά «προϊόντα» στην Costa Navarino: το πρώτο αφορά τις ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες με πισίνα από 400 έως 1.500 τ.μ. σε οικόπεδα επιφάνειας από 1,5 στρέμμα και πάνω (ενδεικτικά η μία από τις βίλες που αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή έχει επιφάνεια 930 τ.μ.). Οι «Navarino Residences», όπως ονομάζονται, αναπτύσσονται σε δύο γειτονιές, με τιμές από 2,5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ. Συνολικά, είναι περίπου 50 οικόπεδα, κάποια από τα οποία ωστόσο μπορεί να συνενωθούν για τη δημιουργία μεγαλύτερων κατοικιών έως 1.500 τ.μ., ενώ από τα 30 ακίνητα που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση διάθεσης στην αγορά έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα τα 18.

Το δεύτερο «προϊόν», καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα καθώς συνδέει την κατοικία με τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες κάτω από συγκεκριμένες αποδόσεις, αφορά τη συλλογή branded διαμερισμάτων στο «Westin Resort» που θα φέρουν το όνομα της γνωστής αλυσίδας του ομίλου Marriott. Mάλιστα, η Costa Navarino θα φιλοξενήσει τα πρώτα branded διαμερίσματα με το όνομα της Westin στην Ευρώπη και ήδη, όπως αναφέρουν πηγές της ΤΕΜΕΣ στο «ΘΕΜΑ», έχουν πουληθεί τα πρώτα οκτώ με υψηλή ζήτηση κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη, και δη τη Γερμανία.

Η συλλογή branded διαμερισμάτων «Τhe Residences at The Westin Resort, Costa Navarino» θα αποτελεί μέρος του ξενοδοχείου το οποίο θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, εξασφαλίζοντας για την πρώτη πενταετία εγγυημένη απόδοση για τους ιδιοκτήτες τους της τάξεως του 4%. Οπως θεωρούν οι επιτελείς του ομίλου, «ο συνδυασμός του επενδυτικού προϊόντος σε έναν ταχύτατα ανερχόμενο προορισμό με τη χρήση για διακοπές καθιστά το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν ιδιαίτερα δελεαστικό».

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το διαμέρισμα για οκτώ εβδομάδες κάθε χρόνο εκτός της υψηλής περιόδου (η οποία είναι από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο) και για το υπόλοιπο διάστημα θα λαμβάνουν ένα ετήσιο εισόδημα μέσα από ένα 18ετές, πλήρως οργανωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης των διαμερισμάτων το οποίο τα επανεντάσσει στο ξενοδοχειακό δυναμικό. Το ετήσιο εισόδημα για τα πρώτα πέντε έτη της μίσθωσης θα είναι σταθερό και ίσο με το 4% της αξίας του κάθε διαμερίσματος, χωρίς άλλα λειτουργικά έξοδα, προ φόρων, και εν συνεχεία θα διαμορφώνεται αλλιώς η αναλογία, σύμφωνα και τα έσοδα. Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις, υπηρεσίες και εμπειρίες που προσφέρονται στην Costa Navarino. Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από τις 500.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και το 1 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης -σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες- μέχρι του 50% της αξίας των διαμερισμάτων, τα οποία θα είναι πλήρως μεταβιβάσιμα, υποθηκεύσιμα κ.τ.λ.

kon4

Οι «Navarino Residences» απευθύνονται σε απαιτητικούς αγοραστές εξοχικών κατοικιών

Στο στάδιο της ανάπτυξης εντάσσεται ένα ακόμη, τρίτο, «προϊόν» real estate στη μεσαία κατηγορία για περίπου 40 σπίτια αξίας 1-1,2 εκατ. ευρώ με τρία δωμάτια και πισίνα σε άλλη γειτονιά του συγκροτήματος, εντός της ευρύτερης περιοχής του «Navarino Dunes». «Επιδίωξή μας είναι να αναπτυχθεί μια ευρεία παλέτα οικιστικών ακινήτων ώστε να καλύπτονται όλες οι πιθανές ανάγκες της αγοράς premium εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα», αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» στελέχη του ομίλου, προσθέτοντας ότι «οι οικονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί από τον κλάδο ακινήτων έχουν πλήρως επιτευχθεί το 2018».

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα του ομίλου (από τις ξενοδοχειακές δραστηριότητες και τα ακίνητα) για το 2017 ανήλθαν σε 62,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,5 εκατ. αφορούν τα ακίνητα. Για το 2018 τα έσοδα από τον κλάδο real estate του ομίλου υπολογίζονται πέριξ των 19 εκατ. ευρώ και αυτά από την ξενοδοχειακή λειτουργία της ΤΕΜΕΣ εκτιμώνται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, με τους επιτελείς της εταιρείας όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο να απαντούν ότι «εξετάζονται όλοι οι πιθανοί τρόποι άντλησης ρευστότητας».

Συνολικά, η Costa Navarino αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία 5 αστέρων, signature γήπεδα γκολφ, σπα διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί συνολικά κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ στην επόμενη φάση, που περιλαμβάνει τα δύο νέα γήπεδα γκολφ -ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό στα τέσσερα- μαζί με τις νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τις κατοικίες, υπολογίζονται στα 250 εκατ. ευρώ. Στόχος του συγκροτήματος είναι η λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο η σεζόν στο συγκρότημα ξεκινά λίγο νωρίτερα – φέτος το «The Westin Resort Costa Navarino» ήδη υποδέχεται τους επισκέπτες του από τα μέσα Φεβρουαρίου.

πηγή: newmoney.gr