Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Επιβεβαιώνονται οι υπερβάσεις και η Περιφέρεια μιλά… για ψέματα

Να «βαπτίσει το ψάρι κρέας» επιχειρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε δελτίο τύπου με τίτλο «Τέλος τα ψέματα και οι συκοφαντίες για τα πυρηνελαιουργεία – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας». Αναζητώντας τα στοιχεία από το έγγραφο των Δ/νσεων για τα αποτελέσματα μετρήσεων των πυρηνελαιουργείων, όντως τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά! Τι αναφέρει το έγγραφο που υπογράφουν η Προϊσταμένη Δημόσιας Υγείας Αικ. Σπέντζουρα και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης Κων/νος Βασιλόπουλος;..

Αρχικά, όπως διακρίνεται, πως «καταγράφηκε υπέρβαση, σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια, για τις σωματιδιακές εκπομπές, στο σύνολο των μονάδων που μετρήθηκαν». Προσέξτε, λοιπόν, υπερβάσεις σωματιδιακών εκπομπών ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των μονάδων!

Και δεύτερο σημείο πως «…δεν διαπιστώθηκε η παρουσία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (π.χ. Βενζοπυρένιο κ.ά. που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, πάνω από τα όρια ανίχνευσης της μεθόδου μέτρησης, στη μονάδα που μετρήθηκε». Τι, λοιπόν, αποκαλύπτει το έγγραφο ότι ΜΟΝΟ ΜΙΑ μονάδα μετρήθηκε «…στη μονάδα που μετρήθηκε», όπως σημειώνεται. Γιατί, λοιπόν, μετρήθηκε μια μονάδα; Μήπως δεν επέτρεψαν οι υπόλοιπες να γίνει τέτοιου είδους μέτρηση; Εάν ναι, γιατί δεν επέτρεψαν να γίνει τέτοιου είδους μέτρηση; Μήπως, γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ από την ελληνική πολιτεία θεσμοθετημένα όρια στην πηγή εκπομπής τους, δηλαδή τις καμινάδες. σε ουσίες όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες;

Και συνεχίζει το έγγραφο «κατόπιν τούτου, έχουν κινηθεί όλες οι κατά το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες για την άμεση συμμόρφωση των πυρηνελαιουργείων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας». Δηλαδή, προσέξτε, λαμβάνονται διαδικασίες και μέτρα άμεσης συμμόρφωσης – όπως το ίδιο το έγγραφο λέει – για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας.

Και κάτι ακόμη, είναι η 3η χρονιά που οι υπερβάσεις είναι μεγάλες – φέτος 800% πάνω από τα όρια όπως έχει σημειωθεί. Πέρυσι ξεκίνησε μια διαδικασία με διαπιστωτική πράξη για να «συμμορφωθούν» οι μονάδες μέσω τεχνικής ανασυγκρότησης – τους καλούσαν πέρυσι που η υπέρβαση ήταν… 200%. Πόσα πυρηνελαιουργεία προχώρησαν και εξελίχθηκαν; Ένα! Εκείνο που μετρήθηκε!!!

Υ.Γ. Ο Δημόκριτος όταν έκανε τις μετρήσεις στην ατμόσφαιρα είχε βρει πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες!!! «Διαπιστώσαμε υψηλό ποσοστό υπερβάσεων ως προς τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες στη Σκάλα, τον Μελιγαλά και τη Μεσσήνη” δήλωσε από την πλευρά του ο Θωμάς Μάγγος, κύριος ερευνητής του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, υπενθυμίζοντας τα αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης που είχε αναλάβει στην περιοχή της Μεσσηνία το εν λόγω Κέντρο για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως προς τις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά».

Όλα αυτά, που αναφέρονται η Περιφέρεια τα βλέπει αλλιώς και μιλά για ψέματα και συκοφαντίες και επιτίθεται στην Αλειφέρη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Περιφέρεια Πελοποννήσου «Τέλος τα ψέματα και οι συκοφαντίες για τα πυρηνελαιουργεία»

«Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας»

Σε συνέχεια των δημόσιων αναφορών της κας Αλειφέρη και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, όπως αναφέρονται στο επίσημο έγγραφό τους προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, κατ’ αρχήν δεν διαπιστώνεται η παρουσία πιθανών επικίνδυνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων. Σε ότι αφορά την αύξηση των δεικτών των σωματιδιακών εκπομπών (σκόνη) έχει ήδη ξεκινήσει η προβλεπόμενη κατά το νόμο διοικητική διαδικασία συμμόρφωσης των πυρηνελαιουργείων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης εξαρχής προσέγγισαν το ζήτημα αυτό με υπευθυνότητα, ούτως ώστε να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, αρχικά με το Δημόκριτο και στη συνέχεια με εξειδικευμένη εταιρεία,για πρώτη φορά επέβαλλε να γίνουν μετρήσεις στις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων, ούτως ώστε να υπάρξουν σαφή και πιστοποιημένα στοιχεία.

Η παραίτηση πλέον της κας Αλειφέρη είναι απαραίτητη, καθώς όχι μόνο είναι διακοσμητική η θέση της χωρίς την άσκηση αρμοδιοτήτων, αλλά η συμπεριφορά της κρίνεται επικίνδυνη, εφόσον με ανεύθυνες δημόσιες ανακοινώσεις, τις οποίες ουδέποτε στοιχειοθέτησε, προσπάθησε να δημιουργήσει πανικό και προβλήματα τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνική συνοχή της Μεσσηνίας.

Την ίδια πολιτική ανευθυνότητα αντανακλούν και οι δηλώσεις του κ. Πατσαρίνου για το θέμα αυτό, καθώς εμφανίστηκε πλήρως ανενημέρωτος και με μοναδικό του ενδιαφέρον τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία, όπως προβλέπεται από το νόμο, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα ενημερώσει,όπως πάντα κάνει, πλήρως και με τη δέουσα υπευθυνότητα τους πολίτες της Μεσσηνίας για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.