Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Επιτυχής η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του POWERPOOR για τα μέλη της Βιώσιμης Πόλης

Θετικό απολογισμό εργασιών για την 1η Διαδικτυακή Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «POWERPOOR» που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2021 και χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020. Στόχος του POWERPOOR είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών και η ενθάρρυνση της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (π.χ. ίδρυση και συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες, ανάπτυξη συνεργασιών, συλλογική χρηματοδότηση, κ.ά.) για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η Συνάντηση διοργανώθηκε από τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και συμμετείχαν οι Δήμοι Ελασσόνας, Ερέτριας, Θηβαίων, Ιεράπετρας, Καλαμάτας, Κορινθίων, Λεβαδέων, Μεσσήνης, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Φλώρινας και Χάλκης.

Αρχικά, ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύουκ. Ιωάννης Γεώργιζας, παρουσίασε τις δράσεις της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και τους τρόπους παροχής στήριξης στα Μέλη της, δίνοντας έμφαση στη σημασία των Ενεργειακών Κοινοτήτων, τομέα στον οποίο ήδη δραστηριοποιείται η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και μπορεί να συνδράμει στην ανακούφιση της ενεργειακής φτώχειας.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Υπεύθυνη του POWERPOORΔρ. Ανθή Γκεσούλη, παρουσιάζοντας το έργο και τα οφέλη για τους συμμετέχοντες Δήμους (στήριξη ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών μέσω ίδρυσης Γραφείων Ανακούφισης Ενεργειακής Φτώχειας, Ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενημέρωση πολιτών, προβολή των Δήμων, κ.τ.λ.). Έπειτα, η κα Νικολέττα Μανέτα, αναφέρθηκε στα επερχόμενα σεμινάρια επιμόρφωσης στο πλαίσιο του POWERPOOR και στην καταγραφή των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.

Ακόμη, το λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των Δήμων,  οι οποίοι ανέπτυξαν το όραμά τους στον τομέα της ενέργειας, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά  στους Δήμους τους και εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους σχετικά με την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, παραμένοντας πιστή στους στόχους της, εκφράζει τη χαρά της για το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν τα μέλη της και υπόσχεται να συνεχίζει να παρέχει τεχνογνωσία σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως η ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων και η εφαρμογή Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού που μπορούν να συνδράμουν στην ανακούφιση της Ενεργειακής Φτώχειας.