Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Ερώτηση Χαρίτση για την αποκατάσταση του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας

Ερώτηση για την άμεση αποκατάσταση του ιστορικού διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας, κατέθεσε στην Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου.

Στην ερώτηση οι βουλευτές επισημαίνουν την ιστορική και κοινωνική αξία του κτιρίου, το οποίο  κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Κατά την διάρκεια της κατοχής, το κτίριο λειτούργησε ως Αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης στην νότια Μεσσηνία, ενώ βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το 1944. Το 2018 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε ως Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο.

Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Πάνος Σκουρολιάκος, τονίζουν επίσης τη σημασία του κτιρίου για την τοπική κοινωνία και την πολιτιστική ταυτότητα των κατοίκων της περιοχής. Δεδομένης της αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι έχει κατατεθεί προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόταση για την αξιοποίησή του, ώστε το διατηρητέο μνημείο να αποτελέσει Παρατηρητήριο Πολιτισμικών και Περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής.

Τέλος και με δεδομένη την ερειπιώδη πλέον κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει το κτίριο, ρωτούν την Υπουργό σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επείγουσα αποκατάστασή του και την περαιτέρω αξιοποίηση του εμβληματικού αυτού μνημείου της Μεσσηνίας.