Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Εστίαση : Αγωνιούν για την επόμενη ημέρα οι επιχειρηματίες – Τα μέτρα στήριξης

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, καθώς, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις βλέπουν πλέον πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο για οριστικό λουκέτο.

Στο 40% ανέρχονται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο οριστικό κλείσιμο, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΕΣΕΒΕ.

Οι αντοχές πολλών επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο μετά το μεγάλο διάστημα που έμειναν κλειστές και με τις υποχρεώσεις τους να συσσωρεύονται, χωρίς να μπαίνουν έσοδα στα ταμεία.

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δύσκολη καθώς παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου και δεν υπάρχει στον ορίζοντα πρόβλεψη για την επαναλειτουργία της.

Μετά και το νέο lockdown που ισχύει από σήμερα στην Αττική, λειτουργούν μόνο delivery και take away.

Σε παρατεταμένη κρίση η εστίαση

Όπως τόνισε ο υφυπουργός  Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης ο τομέας της εστίασης στη Θεσσαλονίκη είναι σε παρατεταμένη κρίση.

Όπως σημείωσε, η εστίαση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής οικονομίας στη Θεσσαλονίκη το οποίο πλήττεται σοβαρά. Το εμπόριο και το λιανεμπόριο από την άλλη, όπως είπε ο ίδιος, παίρνει κάποιες ανάσες όμως η δυσκολία στην οικονομία παραμένει.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Καλαφάτης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτίμησε ότι είναι καλύτερη η εικόνα ωστόσο, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Παράλληλα τόνισε, ότι δεν είναι ασφαλές να γίνονται προβλέψεις καθώς ο ιός είναι απρόβλεπτος. Αν βάλει και κάποιος τον παράγοντα των μεταλλάξεων τα πράγματα είναι δύσκολα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εστιάζουμε στο να μιλάμε λιγότερο εμείς οι πολιτικοί και να ακούμε τους ειδικούς».

Μιλώντας για τη συμπεριφορά των Θεσσαλονικεών, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός. Τηρούνται όπως είπε τα μέτρα, ο κόσμος έχει πειθαρχήσει με τη σωστή χρήση μάσκας.

Από την άλλη πλευρά σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος τόνισε ότι «aυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί όταν ανοίξουμε. Η κυβέρνηση βοηθάει όσο μπορεί και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για το μέλλον».

Για το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, ο κ. Σκαρμούτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι το άνοιξε-κλείσε δε μπορεί να λειτουργήσει στην εστίαση. Το «ακορντεόν» θα είναι ο θάνατος της εστίασης, είπε χαρακτηριστικά. «Καλύτερα να ανοίξουμε μια και καλή το καλοκαίρι.»

Οι εστιάτορες παρέδωσαν τα… κλειδιά

Χθες  εκατοντάδες επιχειρηματίες παρέδωσαν τα κλειδιά σε εξήντα σημεία σε όλη την επικράτεια.

Από τις δέκα το πρωί, σε είκοσι σημεία στην Αττική οι επιχειρηματίες εστίασης παρέδιδαν τα κλειδιά τους.

Οι επιχειρηματίες υπέγραφαν και μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ανέφεραν ότι δεν έχουν άλλα οικονομικά περιθώρια και με ένα πικρό υστερόγραφο απαντούσαν στην προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης πως δέχεται να πάρει τα κλειδιά μιας επιχείρησης για να την δουλέψει.

«Η πόρτα είναι κλειδωμένη δύο φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα» έγραφε το υστερόγραφο ενός επιχειρηματία.

Τα τέσσερα μέτρα για την εστίαση

Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις της εστίασης, ανακοίνωσε ο πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις της εστίασης λοιπόν, είναι τα εξής:

1) Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.

2) Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

3) Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και τον Δεκέμβριο.

4) Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

ΠΗΓΗ