Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

«Ζοφερές αποκαλύψεις» και βαθύ παρασκήνιο γύρω από την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας -Εδώ και τώρα… απαντήσεις ζητούν Μαντάς, Πάζιος και παραγωγοί (video)

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί που βλέπουν αποκαλυπτικές πτυχές να αναδεικνύονται γύρω από την υπόθεση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με διαχρονική αναφορά, την στιγμή που σήμερα το προϊόν τους -ένα μοναδικό προϊόν για τη χώρα μας- είναι στα αζήτητα.

Κι ενώ η απόφαση Αποστόλου χαρακτηρίζεται από τις περισσότερες πλευρές ως… αρνητική για την πορεία που πήραν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια – χαρακτηριστικές άλλωστε οι θέσεις του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου και πολλών Δημοτικών Συμβουλίων ανάμεσα σε αυτά και εκείνο της Σπάρτης – έρχονται να αναδειχθούν διάφορες διαστάσεις για την παρουσία προσώπων που βρίσκονται διαχρονικά σε καίριες θέσεις, και, έτσι να ανακύπτει ένα βαθύ παρασκήνιο όπως το παρουσίασε η εφημερίδα «Ελευθερία», αλλά και μια ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων όπως την ανέδειξε και ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Με αυτήν ο κ. Μαντάς στάθηκε στο ρόλο της δικηγόρου ΠΕΜΕΤΕ, η οποία υπογράφει τα εξώδικα για λογαριασμό του σωματείου ως δικηγόρος και νομική σύμβουλος και παράλληλα, από το 2010 έως και σήμερα, είναι ειδική συνεργάτιδα υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και υφυπουργών και του Γενικού Γραμματέα του ίδιου υπουργείου. Την ίδια περίοδο επίσης παρέχει νομικές υπηρεσίες στα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, αναφορικά με την υπεράσπιση της απόφασης Αποστόλου ενώπιον του ΣτΕ κατόπιν της σχετικής προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ, υπόθεση η οποία προγραμματίζεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Επιπλέον ο κ. Μαντάς ζητά εξηγήσεις αναφορικά με τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας του υπουργείου στο ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, ενώ παράλληλα ζητά από το υπουργείο να λάβει ξεκάθαρη θέση, τόσο όσον αφορά στην καταστρατήγηση ευρωπαϊκών κανονισμών από την απόφαση Αποστόλου, όσο και για τη στάση του υπουργείου ενώπιον του ΣτΕ, όταν εκδικασθεί η υπόθεση.

Όπως γίνεται αντιληπτό πολλά συμβαίνουν στο παρασκήνιο όλο αυτό το διάστημα και άκρως εμφατικές ήταν και οι απόψεις του Γιάννη Πάζιου, που φιλοξενούμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST έκανε λόγο για «ζοφερές αποκαλύψεις», προσθέτοντας πως «έπεσαν οι μάσκες», με τον Μεσσήνιο Βουλευτή κ. Μαντά από την πλευρά του να ζητά απαντήσεις για το ρόλο των προσώπων και να καλεί το ΥΠΑΑΤ εδώ και τώρα να πάρει θέση και για το τι πρόκειται να κάνει γύρω από την υπεράσπιση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αναφερόμενος σε τραγικές και καταιγιστικές εξελίξεις.

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ

Ένα “καυτό” και βαθύ παρασκήνιο αποκαλύπτεται γύρω από την υπόθεση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, όπως αυτό παρουσιάζεται αναλυτικά σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» και σε ρεπορτάζ του Θανάση Λαγού.

Οι πτυχές που αναδεικνύονται έχουν να κάνουν με την πολυδιάστατη επαγγελματική δραστηριότητα της δικηγόρου της ΠΕΜΕΤΕ, η οποία -προσέξτε το αυτό –” την ίδια ώρα βρίσκεται διαχρονικά δίπλα σε σειρά υπουργών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ εκπροσωπεί και τα Επιμελητήρια Λακωνίας και Φθιώτιδας στην υπόθεση που εκκρεμεί στο ΣτΕ”, όπως σημειώνεται.

Όπως δε προστίθεται στο δημοσίευμα της Καλαματιανής εφημερίδας – που τις προηγούμενες ημέρες η ΠΕΜΕΤΕ της έστειλε εξώδικο – και στον υπέρτιτλο «Η δικηγόρος που… καθοδηγεί τους υπουργούς» παρουσιάζονται αρκετές και σημαντικές διαστάσεις υπό την έννοια πως υπάρχουν ζητήματα που αναδεικνύουν εμφατικά την σύγκρουση συμφερόντων, αλλά και αφήνουν σημαντικά ερωτήματα για το τί «παίζει» και γίνεται σε πολιτικό επίπεδο, αφήνοντας… έκθετη και σίγουρα υπόλογη την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που θεωρητικά… δεν έπαιρνε θέση γύρω από την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Το αναλυτικό άρθρο για τα όσα επισημαίνονται και που αναδεικνύουν τις σοβαρές διαστάσεις του όλου θέματος είναι στον εξής σύνδεσμο:

https://eleftheriaonline.gr/local/oikonomia/agrotika/item/239692-vathy-paraskinio-me-tin-pop-elia-kalamatas

Να σημειωθεί όπως αναφέρει η “Ελευθερία”:

Χθες και ενώ το ρεπορτάζ βρισκόταν σε εξέλιξη, η δικηγόρος απέστειλε δήλωση με την οποία ενημερώνει ότι ανακαλεί την υπογραφή της από το εξώδικο της ΠΕΜΕΤΕ, εξηγώντας τους λόγους για την κίνηση αυτή, ενώ παράλληλα αναφέρει τη σχέση που έχει τόσο με την ΠΕΜΕΤΕ όσο και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της “Ε”.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΜΑΝΤΑΣ

Η παρουσίαση αυτή του θέματος δρομολογεί αρκετά και στο πολιτικό πεδίο με τον Βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλή Μαντά να προχωρά σε αναφορές για σύγκρουση συμφερόντων και να ζητά εδώ και τώρα σαφείς εξηγήσεις φέρνοντας το θέμα με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή και δείχνοντας τις διαστάσεις που πρέπει να λάβει το ζήτημα και οι όλες αποκαλύψεις. Ο κ. Μαντάς που έχει αναδείξει τα ζητήματα γύρω από την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με συνεχείς πρωτοβουλίες, προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, θέτοντας το όλο θέμα στο προσκήνιο για τα όσα συμβαίνουν στο «παρασκήνιο» και ζητά εδώ και τώρα να πάρει θέση το Υπουργείο να πάρει θέση.

Το Δελτίο Τύπου του κ. Μαντά:

«ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Εξηγήσεις ζητά ο Μαντάς με αναφορές σε σύγκρουση συμφερόντων»

Σαφείς εξηγήσεις για το μείζον ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων γύρω από την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή.

Σε συνέχεια των εξωδίκων της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) κατά των εφημερίδων «Ελευθερία» και «Θάρρος», όπως και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για τις απόψεις τους υπέρ της προστασίας της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, ο κ. Μαντάς πήρε εκ νέου σαφή θέση για την προστασία των μεσσηνιακών ΠΟΠ προϊόντων, τασσόμενος στο πλευρό των βαλλόμενων δημοσιογράφων και φορέων και στηρίζοντας την αποκατάσταση της νομιμότητας και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα, ο βουλευτής Μεσσηνίας ζητά επιπλέον εξηγήσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για το ζήτημα με τη δικηγόρο της ΠΕΜΕΤΕ, η οποία υπογράφει τα εξώδικα για λογαριασμό του σωματείου ως δικηγόρος και νομική σύμβουλος και παράλληλα, από το 2010 έως και σήμερα, είναι ειδική συνεργάτιδα υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και υφυπουργών και του Γενικού Γραμματέα του ίδιου υπουργείου. Την ίδια περίοδο επίσης παρέχει νομικές υπηρεσίες στα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, αναφορικά με την υπεράσπιση της απόφασης Αποστόλου ενώπιον του ΣτΕ κατόπιν της σχετικής προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ, υπόθεση η οποία προγραμματίζεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μαντά, η παρουσία του συγκεκριμένου προσώπου δημιουργεί ξεκάθαρο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού φαίνεται να λειτουργεί ταυτόχρονα τόσο ως νομική σύμβουλος της ΠΕΜΕΤΕ, όσο και του υπουργείου που εποπτεύει το σωματείο και τις επιχειρήσεις-μέλη του, γεγονός που λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετά χρόνια και υπό διάφορους υπουργούς και κυβερνήσεις. Επιπλέον ο κ. Μαντάς ζητά εξηγήσεις αναφορικά με τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας του υπουργείου στο ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, ενώ παράλληλα ζητά από το υπουργείο να λάβει ξεκάθαρη θέση, τόσο όσον αφορά στην καταστρατήγηση ευρωπαϊκών κανονισμών από την απόφαση Αποστόλου, όσο και για τη στάση του υπουργείου ενώπιον του ΣτΕ, όταν εκδικασθεί η υπόθεση.